BiH
91

Slađana Ujić prva iz BiH dobitnica nagrade za kreativnost u ruralnom životu

FENA
Predsjednica Udruženja žena SNOP iz Gučeva kod Rogatice i ministrica za ruralni razvoj u Alternativnoj ženskoj vladi BiH Slađana Ujić jedna je od deset dobitnica ovogodišnje "Nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu".

Ovo je saopćila Vrhovna svjetska ženska fondacija (World Women Summit Foundation) koja od 1994. godine nagradu dodjeljuje ženama i ženskim organizacijama širom svijeta za kreativnost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.

Slađana Ujić je prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je dobila ovu nagradu.

Svjetska ženska fondacija je, u proteklih 19 godina, dodijelila više od 300 nagrada ženama i organizacijama pokretačima promjena u svojim seoskim sredinama koje su radile na tome da žene na selu imaju pristup obrazovanju, ekonomskom razvoju, kreditima, posjedovanju zemlje i učestvovanju u procesu donošenja odluka, rušeći duboko stereotipe i predrasude o ulozi i mjestu žene na selu.

Članovi žirija prepoznali su Slađanin trud i upornost da utiče na poboljšanje položaja žena na selu i promjene duboko ukorijenjenih tradicionalnih rodnih uloga.

Od 2005. godine kada je osnovano Udruženje žena "Snop" Rogatica realizirano je 15-ak projekata kao što su adaptacija seoske škole i vodovoda, nabavka 14 plastenika kroz koje su osigurani prihodi za žene i članove njihovih domaćinstava kao pokretanje radionice tkanja.

Nagrada će Slađani Ujić biti uručena 15. oktobra na Međunarodni dan žena na selu, saopćeno je iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka koji je predložilo Ujić za ovu nagradu.