Ispod tri stepena po Richteru
3

Slabiji zemljotresi prodrmali Visoko

Sarajevo-x.com
Visoko
Visoko
Zemljotres manjeg intenziteta zabilježen je u noći na nedjelju na području Visokog, potvrdila je za Sarajevo-x.com seizmolog Vesna Šipka, koja je uposlena u Sektoru za seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda RS.

Prema njenim riječima, zemljotres je imao snagu oko 2,7 stepeni po Richteru, odnosno četiri stepena Merkalija. Dogodio se u nedjelju 26 minuta nakon ponoći.

"Radi se o zemljotresu slabijeg intenziteta kojeg ljudi ne mogu osjetiti ako su u snu. Inače, sličnih zemljotresa imamo svakodnevno, s tim da je ovo prvi put u zadnje vrijeme da se dogodio na području Visokog. U posljednje vrijeme često su bilježeni na području Rogatice i Goražda", rekla nam je Šipka.

Zanimljivo je da u Federalnom hidrometeorološkom zavodu nisu imali nikakvu informaciju o zemljotresu, budući da je kod njih "uposlen samo jedan seizmolog, a on radi samo radnim danima".

Nakon sinoćnjeg, Visoko je potresao još jedan zemljotres, oko 11 sati. Bio je izuzetno slab ispod 1,8 stepeni po Richteru.

Vesna Šipka je pojasnila da je uobičajeno da se nakon jačeg potresa, jave jedan ili dva manja dok se tlo ne stabilizira.