BiH
0

Slabe institucije protiv snažne korupcije

FENA
Slabe institucije protiv snažne korupcije, zaključak je koji je nevladina organizacije Transparency International BiH izrazila u svom istraživačkom dokumentu Studija sistema nacionalnog integriteta BiH.

Rezultati ove analize o tome koliko su institucionalni kapaciteti i zakonski okvir u BiH moćni u borbi protiv korupcije predstavljeni su na pres-konferenciji u Sarajevu.

"Opsežna studija ukazuje na slabe, trome i spore državne mehanizme suočene s visokorasprostranjenom korupcijom i moćnim strukturama organizovanog kriminala", saopćeno je.

Prethodno je Transparency International predstavio ovu svoju studiju u prisustvu oko 80 zvaničnika iz svih ključnih institucija vlasti u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je izrazio spremnost da njegova novoformirana vlada, imajući u vidu i rezultate ove analize, zajedno s nevladinim i drugim segmentima radi na ambijentu koji će težiti strateškoj borbi protiv korupcije, izjavio je na pres-konferenciji Boris Divjak, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH i član međunarodnog Odbora direktora ove organizacije.

U Studiji sistema nacionalnog integriteta BiH posebno je naglašen nedostatak strateške vizije za borbu protiv korupcije i zabilježen pad BiH u odnosu na njenu prošlogodišnju poziciju na listi od 163 zemlje. Ova lista odnosi se na spremnost zemalja da se uhvate u koštac s korupcijom.

Istraživače iz Transparency Internationala posebno brine nedostatak transparentnosti u radu političkih partija u BiH te dominacija odabranih kadrova, ne samo na svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti već i u privrednim tokovima, privatizaciji, pa i u nezavisnim institucijama, kao što su revizija, ombudsmeni, izborna komisija itd., koje su čak bile uspostavljene u profesionalnom duhu. "Sukob interesa dominira javnim institucijama, dok se preventivni mehanizmi i zakonska rješenja ne poštuju ili ne provode", izjavio je Boris Divjak.

Studija sistema nacionalnog integriteta BiH ne pretenduje da bude strategija borbe protiv korupcije, već da pruži presjek stvarnog stanja institucionalnog i zakonodavnog sistema za borbu protiv ove pošasti, rečeno je na pres-konferenciji.

Studija, u kojoj je analizirano 16 segmenata društva, rađena je više od godinu dana u saradnji s 30-ak eminentnih stručnjaka iz cijele zemlje. Ona prati međunarodnu metodologiju Transparency Internationala koja je u 60-ak država svijeta temelj za nacionalne antikorupcijske strategije.

Transparency International je realizirao ovo istraživanje uz snažnu podršku Fonda Otvoreno društvo BiH i njemačke vlade, saopćeno je.