Livno
0

Slab odziv mladih na UNDP-ov program

FENA
Odziv mladih u Livnu na UNDP-ov program pod nazivom "Koordinirani nacionalni odgovor na HIV/AIDS i tuberkulozu u ratom pogođenom i visokostigmatiziranom društvu”, koji se u suradnji s Centrom za građansku suradnju (CGS) provodi u ovom gradu, prilično je slab.

Izvršna direktorica livanjskoga CGS-a Zulka Baljak kaže da je cilj ovog programa uspostava informativnih centara za mlade preko kojih će oni dobiti pravodobne i besplatne informacije o zaštiti zdravlja, prevenciji rizičnih ponašanja, informacije o HIV/AIDS-u i besplatne medicinske usluge.

U sklopu ovog projekta, Asocijacija XY iz Sarajeva, Centar za građansku suradnju Livno i Dom zdravlja Livno sklopili su sporazum na tri godine, koji podrazumijeva pružanje usluga Doma zdravlja mladim ljudima. Tako su mladima na raspolaganju ginekolog, psiholog, dermatovenerolog i medicinska sestra.

Ankica Baković, psihologinja, ističe da se rijetko tko od mladih iz Livna uopće želi informirati u savjetovalištu za seksualno i reproduktivno zdravlje mladih.

O spolnim bolestima svi znaju jako malo, rekla je Bakovićeva, dodavši da većinu informacija o tim temama dobivaju od vršnjaka, a jedini izvor informacija o seksualnom odgoju zasad je internet, tako da se ovim centrima želi kod mladih probuditi potrebu za takvim informacijama.