BiH
18

Slab odziv građana u čišćenju Zenice

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Kamberovića polju u Zenici danas se okupilo oko 20-tak volontera koji su u sklopu akcije "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" čistiti Centar i područje Kamberovića polja.

Tek 20-tak volontera odazvalo se današnjoj akciji čišćenja Kamberovića polja i Centra, a razlog je, prema riječima koordinatorice za "Let's do it" tim Zenica Emine Tufekčić, najvjerovatnije loše vrijeme.

"Danas je sa početkom u 10 sati bilo planirano okupljanje velikog broja volontera, no međutim, zbog jako lošeg vremena odziv nije bio zadovoljavajući. Ovo je treći put do sada da organizujemo ovu akciju i ove godine odziv je najlošiji. Volonteri će se na današnjim lokacijama, koje imamo u planu očistiti, zadržati sat ili dva nakon čega će vreće za smeće odložiti do kontejnera i fotografije realizovane akcije proslijediti organizatorima", kazala je Tufekčić.

Ona je dodala da se akcija "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" sprovodi od protekle sedmice, kada su u osnovnim školama na području Zenice organizovane akcije čišćenja školskih dvorišta, sadnje drveća i cvijeća, a održane su i prezentacije o očuvanju okoliša.

Međutim, današnjoj akciji u Zenici nije se odazvala niti jedna ekološka organizacija ili udruženje, koje se redovno pojavljuju u medijima sa saopćenjima o lošoj ekološkoj svijesti građana Zenice.

"Koliko je razvijena svijest građana Zenice govori i to da danas nema nijedne ekološke sekcije ili udruženja sa područja sa Općine Zenica. Ja sam se uključila u ovu akciju kako bih imala pregled stanja s tim da je stanje u okolišu Zenice veoma upitno. Organizacije i udruženja su tu samo deklarativno, a kada se treba realizovati neka akcija, jako ih je malo ili se ne odazovu", kazala je Tufekčić, te dodala:

"Akcija 'Milion sadnica za jedan dan' također je protekla bez uključenosti ekoloških udruženja i organizacija. Sada kakva je svijest građana, ako je tih udruženja takva, ko zna... Mi pokušavamo akcenat ovih akcija da stavimo na učenike i mlade kako bi se ova situacija u narednom periodu izmijenila."

U okviru akcije "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" koja je održana u Zenici prošle godine, očišćene su sva naselja i prikupljeno je više tona otpada. Koordinatori akcija i ove godine očekuju uspješnu realizaciju i što više prikupljenog otpada.