BiH
12

"Sky Srpska" protiv odluke Vlade RS-a o gašenju tog preduzeća

FENA
Iz aviokompanije "Sky Srpska“ danas je saopćeno da su iznenađeni navodima o razlozima za ukidanje tog privrednog društva.

Smatraju da ne postoji ni jedan opravdan ekonomski ili politički razlog za ukidanje "Sky Srpske“, jer se na taj način ograničava legitimo pravo Republike Srpske da uspostavi vlastiti javni zračni saobraćaj i da razvija svoju nacionalnu aviokompaniju.

Netačne su tvrdnje, kako se navodi, da je "Sky Srpska“ tražila od Vlade Republike Srpske da se u 2013. godini kupe dva putnička aviona koji “vrijede 70 miliona KM ili dolara”.

Tačno je da je "Sky Srpska“ svojim prijedlogom poslovanja za 2013. godinu, koji je pravovremeno dostavljen Vladi Republike Srpske, predložila iznajmljivanje jednog mlaznog putničkog aviona (oblik najma ACMI), kapaciteta od 50 do 80 sjedišta, kako bi konačno bila u mogućnosti da početkom 2013. godine uspostavi javni zračni saobraćaj s redovnim linijama, sa banjalučkog aerodroma prema Beču, Cirihu i Skandinaviji, sa najmanje 10 frekvencija sedmično.

Planom je bilo predviđeno da cijena povratne karte za Beč iznosi oko 100 eura.

"Najvažnija prednost ove linije je mogućnost da putnici preko Beča mogu da nastave putovanje austrijskom nacionalnom aviokompanijom do 130 destinacija, što je sigurna garancija da jedino ova linija može kvalitetno zadovoljiti sve zahtjeve putnika", saopćeno je iz ovog preduzeća.

Pored navedenog, prednost iznajmljivanja aviona za "Sky Srpsku“, koji je stalno baziran na banjalučkom aerodromu, daje mogućnost neograničenog broja svakodnevnih čarter letova iz Banja Luke, kao i mogućnost da u slobodnim terminima ovaj avion pruža komercijalne usluge i sa svih drugih aerodroma u okruženju za koje su Sky Srpskoj dostavljeni konkretni zahjevi.

Za navedeni projekat "Sky Srpska“ je Prijedlogom plana poslovanja za 2013. godinu predložila daVlada Republike Srpske subvencionira samo troškove iznajmljivanja aviona i to na bazi 100 sati mjesečnog naleta za redovni linijski saobraćaj, u iznosu do 3,5 miliona KM godišnje.

Napominju da na sličan način Vlada Federacije BiH godinama subvencionira poslovanje aviokompanije "BH Airlines“ s mnogo većim iznosima na godišnjem nivou, iako je poznato da je sarajevski aerodrom kvalitetno povezan linijama stranih aviokompanija.

Vlada RS-a je prednacrtom Ekonomske politike odlučila ukinuti čak šest agencija od kojih je najvažnija Agencija za šume, s tim da će najveći broj njih će preći u resorna ministarstva.

Aerodrom Trebinje spaja se sa Aerodromima RS-a, dok je predviđeno da se i "Sky Srpska“ ukine.

Procjenjuje se da će spajanjem agencija godišnje uštedjeti do dva miliona KM.