Kanton Sarajevo
0

Skupštinski zastupnici danas o Nacrtu budžeta za 2011.

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas Nacrt budžeta za 2011. godinu, a koji je Vlada KS-a predložila u iznosu od 715 miliona KM.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić izjavio je da je ovogodišnji budžet stabilizacijski, socijalni, ali i razvojni, kao i da će ovo biti budžet štednje.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra objasnio je ranije da se Vlada ravnala prema Dokumentu okvirnog budžeta (DOB), prema kojem je plan prihoda 662 miliona KM. Vlada je utvrdila mjere kojima će povećati prihode, te je ustanovljeno da budžet može biti 670 miliona.

Tom iznosu, kazao je on, pridodato je 35 miliona od MMF-a te 10 miliona od kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka. Tako da je ovogodišnji budžet 715 miliona KM.

Ukoliko ovako predložen nacrt bude usvojen danas, bit će upućen u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana, a u toku koje će se svi budžetski korisnici moći izjasniti o budžetu.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2011. godinu.

Predloženo je i razmatranje prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Plan rada sa finansijskim planom prihoda i rashoda za 2011. godinu za nekoliko institucija.

Jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta.

Prijedlog odluke o usvajanju Strategije smanjenja nepovoljnih demografskih tokova na području Kantona Sarajevo također je jedna o tačaka dnevnog reda današnje sjednice, koja bi prema zvaničnoj najavi trebala početi u 10 sati.