BiH
0

Skupštine opština u RS-u etnički sve čistije

Sarajevo-x.com
Banja Luka
Banja Luka
Skupštine opština na području Republike Srpske posljednjih godina postaju sve etnički čistije, što je tendencija koja postaje očitija nakon svih lokalnih izbora.

Piše: Asim Bešlija

Skupštine opština na području Republike Srpske posljednjih godina postaju sve etnički čistije, što je tendencija koja postaje očitija nakon svih lokalnih izbora. Ovo se posebno dešava u mjestima koja su pretrpjela najveća stradanja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva i u kojima je broj povratnika više nego simboličan. Jedan od primjera je Bosanski Novi, grad smješten na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine, iz kojeg je samo 23.jula.1992.godine čak 14.000 Bošnjaka i Hrvata protjerano u konvojima u Hrvatsku a onda raseljeno širom svijeta. Iz opštine je do 1995.godine, prema podacima izbjegličkih udruženja u dijaspori, protjerano 27.000 nesrba. Novljani danas žive u 135 zemalja a nakon rata ih se vratilo između 2 i 3 hiljade, zahvaljujući uglavnom činjenici da su srpske vlasti nakon protjerivanja gradu promijenile ime u Novi Grad ali i uništile njegov identitet multietničke sredine.

Zbog glasova dijaspore, do 2004.godine u skupštini opštine Bosanski Novi bilo je pet odbornika koji nisu bili Srbi, a danas ih je svega troje čime se mogućnost utjecaja na promjene u ovoj opštini svode na minimum.

"Postoji realna opasnost da nakon nadolazećih lokalnih izbora ostane samo jedan vijećnik koji ne dolazi iz srpskih stranaka", kaže potpredsjednik Skupštine Opštine Bosanski Novi Senad Bratić. On je jedan od 15-ak uposlenih nesrba u ovoj opštini i kaže da je i mali broj odbornika uspio donijeti neke promjene.

"Mi ovdje više nemamo krsnu slavu opštine čime je ovo postala vjerovatno jedina opština koja nema vjerski predznak u Republici Srpskoj", naglašava Bratić. Osim ovoga nakon više od jedne decenije latinično pismo se vratilo u opštinu, a jezik nije samo srpski.

No, s obzirom da je većina novljanskih Bošnjaka i Hrvata u dijaspori, i da su sve manje zainteresirani da glasaju i utječu na ovakve promjene u Bosanskom Novom, sve je manje nade da će biti tih snaga koje će moći poništiti efekte masovnog zločina.

Banjaluka – srpski grad?

U Banjaluci, drugom po veličini gradu u BiH i najvećem u manjem entitetu, skupština grada potpuno je popunjena srpskim strankama. O Banjaluci danas odlučuju SNSD, SDS, PDP, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija RS. Načelnici svih 15 odjeljenja u gradskoj administraciji su Srbi a jedina pozicija koja je pripala Bošnjaku odnosno nekome ko nije srpske nacionalnosti je ona zamjenika gradonačelnika koju obavlja Jasmin Komić, rođeni Banjalučanin. Direktan je ovo rezultat ogromne demografske promjene nastale tokom rata, i činjenice da je većina banjalučkih Hrvata i Bošnjaka u inozemstvu i da ne glasa za svoj grad. Rezultat toga je i da još nikada do sada imena ulica u Banjaluci, donesena za vrijeme vladavine Radovana Karadžića, nisu promijenjena i da još nose skoro jedino nazive istaknutih srpskih ličnosti, događaja, ili kulturno-historijskih objekata.