BiH
87

Skupština USK smijenila Vladu Izudina Saračevića: Imenovana nova na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem

Piše: M. Ć.
Husein Rošić
Husein Rošić
Skupština Unsko-sanskog kantona smijenila je danas na vanrednoj sjednici Vladu Izudina Saračevića (SDA) te izglasala novu Vladu USK na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA).

Nakon što u petak nije održana najavljena vanredna sjednica Skupštine USK na kojoj se trebalo raspravljati o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK, navodno zbog nepostojanja saglasnosti unutar parlamentarne većine, čini se da je u međuvremenu sakupljeno dovoljno ruku za smjenu aktuelne Vlade USK i izglasavanju nove.

Naime, šesnaest poslanika u Skupštini izglasalo je danas nepovjerenje Vladi USK, razriješilo premijera i sve ministre u Vladi USK, te izglasalo novu Vladu. Protiv su glasala tri poslanika, dok ostali nisu prisustvovali sjednici.

Novi ministri u Vladi USK su: Salih Dedić, ministar financija, Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jasmin Burnić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Asmir Crnkić, ministar privrede, Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI, Adis Muharemović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Dženis Šabulić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike, Ervin Bibanović, ministar unutrašnjih poslova, Nikola Findrik, ministar pravosuđa i uprave.

Smjenu Vlade u kojoj su se nalazili ministri SDA, A-SDA i SBB-a, izglasala su četiri poslanika SDA, dva SBB-a, te poslanici opozicionih stranaka: četiri SDP-a, četiri DF-a i dva Laburističke stranke.

Nasuprot njih, ostalo je šest poslanika SDA, šest A-SDA, jedan SBB-a i jedan iz DNZ-a, a oni koji su prisustvovali današnjoj sjednici istakli su da današnjim dešavanjima i zvanično na političku scenu USK ponovo dolazi Fikret Abdić sa svojom Laburističkom strankom.

Novi premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, bivši je predsjedavajući Skupštine USK. Rošić je na početku mandata aktuelne Vlade obnašao funkciju savjetnika premijera Izudina Saračevića, a u junu prošle godine je smijenjen sa te funkcije.

Rošić je na današnjoj sjednici iznio ekspoze, ciljeve i plan aktivnosti svoje Vlade u narednom periodu, te se zahvalio strankama opozicije koje su dale podršku manjinskoj Vladi SDA i SBB-a. Nova Vlada je položila i svečanu zakletvu.

Podsjećamo, u četvrtak je u Bihaću potpisan okvirni koalicioni sporazum za djelovanje između SDA i SBB-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Unsko-sanskom kantonu, a dvije stranke ovim sporazumom najavile su da ulaze u proces rekonstrukcije i imenovanja Vlade USK, koja bi do oktobarskih izbora trebala bila manjinska.

Danas smijenjena Vlada USK imenovana je u februaru 2015. godine.