BiH
0

Skupština USK će raspravljati o zahtjevima "Bosanskog proljeća"

FENA
Skupština USK
Skupština USK
Kolegij Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću, razmatrao je izmjene i dopune dnevnog reda 45. sjednice Skupštine Kantona, koja je zakazana za utorak, 4, marta.

Na inicijativu Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) na dnevni red uvršten je prijedlog Zakona o uštedama u USK-u, uz saglasnost Skupštine da se razmatra po hitnoj proceduri.

Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti USK-a Kolegij Skupštine je povukao s dnevnog reda, zbog usklađivanja sa zahtjevima za smanjenje primanja od strane građana.

Na zahtjev neformalne grupe građana "Bosansko proljeće", Skupština USK-a će na predstojećoj sjednici raspravljati i o 13 zahtjeva, koji su ranije dostavljeni poslanicima.

Uz to, članovi Kolegija prihvatili su i zahtjev "Bosanskog proljeća" za formiranje privremenog radnog tijela, odnosno Komisije Skupštine USK-a, koju bi činili predstavnici "Bosanskog proljeća" i kantonalne vlasti, a koja bi radila na realizaciji postavljenih zahtjeva građana.

Poslanici će se o formiranju komisije očitovati u okviru predviđene tačke izbor i imenovanja. Kolegij je potom usvojio dnevni red skupštinskog zasjedanja, sa svim pomenutim izmjenama i dopunama.