BiH
0

Skupština USK-a usvojila izmjene zakona o građenju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Skupština Unsko-sanskog kantona na danas održanoj sjednici usvojila je, između ostalog, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju, po hitnom postupku.

Potreba se ukazala, jer je zakonom bilo propisano da učesnici u građenju moraju poštovati federalnu uredbu koja, između ostalog, podrazumijeva da svaka građevinska firma mora imati 60 zaposlenih, od toga 6 diplomiranih inžinjera i 10 poslovođa.

Time je bilo dovedeno u pitanje daljnje poslovanje svih građevinskih i projektantskih firmi u kantonu, pa će zahvaljujući usvojenim izmjenama biti urađena kantonalna uredba, koja će regulirati ove uvjete.

Dilema oko pravne mogućnosti usvajanja izmjena ovog zakona, koja se javila na sjednicama skupštinskih komisija održanih prije dva dana, kada je rečeno da zakon još nije objavljen u Službenim novinama, otklonjena je prije početka sjednice.

Poslanici su dobili Službeni list u kojem je objavljen zakon 27. juna, što znači, kako je kazala ministrica za prostorno uređenje i građenje USK-a Sinha Kurbegović, da je stupio na snagu 5. jula.

Skupština Kantona je usvojila i Nacrt zakona o srednjem obrazovanju, koji kako je istaknuto, po prvi put objedinjava više zakona, koji su tretirali ovu oblast. On je, prije svega, usklađen sa evropskim normama i standardima.

Poslanici su tokom rasprave iznijeli dosta primjedbi, a biće provedena i javna rasprava u periodu od 90 dana, tokom koje će svi zainteresirani moći iznijeti svoje prijedloge i sugestije, koje će dobro doći prilikom izrade prijedloga zakona.