BiH
0

Skupština TK trajala pet minuta, BPS se ponovo priklanja SDP-u

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vanredna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona okončana je u ekspresnom roku. Sve je bilo gotovo za pet minuta, nakon što dnevni red, koji je predložila SDA, nije dobio potrebnu većinu. Za dnevni red glasalo je 16 zastupnika, 12 je bilo protiv, a pet suzdržanih.

Među pet suzdržanih bili su zastupnici Stranke za BiH i BPS-a, koji su donedavno bili dio nove parlamentarne većine okupljene oko SDA, a od danas se sve glasnije spekuliše kako će biti dio većine okupljene oko SDP-a.

Predsjednik Kluba SDA Senad Alić navodi kako će zastupnici te stranke djelovati u opoziciji, a to je najavio i zastupnik SBB-a Mahir Nurkanović. Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić iz SDP-a očekuje da se vrlo brzo razriješi politička križaljka u TK, a nije mogao precizirati hoće li i kada biti oformljena nova parlamentarna većina.

Podsjetimo, BPS je bio u koaliciji sa SDP-om, ali je potom odlučio “sklopiti brak” sa SDA. Međutim, ponovo su počeli pregovarati sa SDP-om, a ostaje da se vidi kakva će biti uloga Stranke za BiH. Predsjednik KO SBiH Besim Imamović je odmah nakon vanredne sjednice napustio BKC i nije dao izjavu za medije.

Podsjetimo i da Tuzlanski kanton nema usvojen budžet za 2013. godinu, a Vlada TK je smijenjena na prošloj vanrednoj sjednici. Danas je na mjestu, gdje obično sjede članovi Vlade TK, sjedio samo smijenjeni premijer Sead Čaušević.