BiH
0

Skupština TK: Peta parlamentarna većina u tri godine i 28. ministar

Piše: D. Brkić
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Zvuči pomalo nevjerovatno, ali u Skupštini TK formirana je peta parlamentarna većina u posljednje tri godine, dok će u radu Vlade TK na čelu sa Seadom Čauševićem učestvovati i 28. ministar.

SDP je u Tuzlanskom kantonu odlučio iz vladajuće koalicije eliminisati NS Radom za boljitak i BPS SH, a "klimavu" većinu u Skupštini TK osigurao im je Zoran Jovanović, koji je ne tako davno istupio iz SDP-a i prešao u samostalne poslanike.

U međuvremenu je Jovanović postao član SDU-a, ali je isključen iz te stranke na posljednjoj sjednici Kantonalnog odbora. Iz koalicije je izašao BPS SH, koji je u maju 2013. godine spriječio pad Čauševićeve vlade tako što se "pet do 12", umjesto koaliciji sa SDA priklonio SDP-u.

U koaliciji sa SDP-om ostali su Stranka za BiH, HDZ BiH i Zoran Jovanović, odnosno 18 od 35 poslanika u Skupštini TK. No, sudeći prema najavama iz SDA, u toku su pregovori o formiranju nove parlamentarne većine. Ko i sa kim za sada je tajna.

Nova parlamentarna većina smijenila je ministra industrije Željka Knežičeka, ministra poljoprivrede Edina Ajanovića i ministra za rad i socijalnu politiku Samira Ništovića. Resor industrije preuzima Zvonimir Iveljić, poljoprivrede Sead Hasić, a socijalne politike Emir Hujdurović.

Smjene se u posljednji tren spasila ministrica zdravstva Nermina Hadžigrahić, koja je iz BPS SH prešla u Stranku za BiH, baš kao i nešto prije poslanik Džemal Jukan. Zanimljivo je da je novi ministar poljoprivrede Sead Hasić, u Vladi TK Seada Čauševića do 2013. godine bio ministar za rad i socijalnu politiku.

Na političkoj sceni u TK očito je sve moguće, stvaraju se i raskidaju koalicije preko noći, a građani su u sve težem položaju jer je broj nezaposlenih davno premašio broj zaposlenih.