BiH
0

Skupština TK odobrila sredstva za pomoć Livnici čelika Tuzla

FENA
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona su danas na sjednici usvojili niz odluka, od kojih je najznačajnija odluke o izdvajanju sredstava za pomoć Livnici čelika Tuzla te odluka kojom se osigurava ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu radnicima propalih firmi na području Tuzlanskog kantona.

Poslanici su jednoglasno usvojili odluku o izdvajanju sredstava u iznosu od 250.000 KM privrednom društvu Livnici čelika Tuzla, te su na taj način stvoreni uvjeti za pokretanje proizvodnje i ispunjenje obaveza za već ugovorene poslove.

"Livnici je iz sredstava programa intervencija javnim i privatnim preduzećima odobren iznos od 250 hiljada maraka, a uz prethodno stavljanje van snage odluke iz 2012. godine koja nije mogla biti realizirana u iznosu od nekih 80 hiljada maraka", izjavila je sekretarka Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona Merima Hajdarević.

Kazala je da će se na ovaj način Livnici čelika Tuzla, stavljanjem u funkciju peći koja omogućava paljenje čelika, omogućiti pokretanje proizvodnje.

Također, usvojena je i odluka o načinu obračunavanja, o uplati doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje za bivše radnike pet propalih firmi na području Tuzlanskog kantona, te odluka o utvrđivanju osnovice za obračun plaće i naknade za ishranu za februar tekuće godine.

Skupština Tuzlanskog kantona je na prijedlog Ministarstva finansija donijela i nekoliko odluka kojima se omogućava početak funkcioniranja organa, te će sredstva za opremu dislociranih organe uprave iz zgrade Vlade Tuzlanskog kantona biti osigurana iz tekuće rezerve.

Odobrena je i odluka o sredstvima iz programa kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za dvije osnovne škole u kojima je trenutno obustavljeno grijanje, čime se omogućava rekonstrukcija postojećih parnih kotlova.