Bh. reakcije na Deklaraciju
0

Skupština Srbije trebala je spomenuti genocid

Pripremili: A. Jahić i T. Sekulić
Skupština Srbije kasno sinoć usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. U samom tekstu Deklaracije ne pominje se riječ genocid, već se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde. Politička scena u BiH u reakcijama na ovakav razvoj situacije je, kao i obično, podijeljena.

Jedni misle da je usvojena Deklaracija korak bliže Srbije prema BiH, dok su drugi mišljenja će dovesti do novih podjela u BiH, te da ona nije iskren odraz ljudskog razumijevanja odgovornosti i potrebe osude genocida u Srebrenici.

"Ideja da se to u Skupštini Srbije donosi dijeli političku javnost i građane Srbije, može nanijeti štetu i BiH, jer stvara dalje podjele. Radikalni dio bošnjaškog političkog mozaika će to posmatrati kolektivnom krivicom i mahat će dokumentom u narednim decenijama, kao - Srbija je priznala genocid, a vi niste", kaže za portal Sarajevo-x.com Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a.

On dalje kaže da je apsolutno neprihvatljivo izdvajanje jednog zločina ako se neće jednaka mjerila primjeniti u istom dokumentu, prema svim zločinima i svim narodima.

Salmir Kaplan, portparol SDA, ističe: "Mi bismo željeli da se riječ genocid spomene direktno, ali se i više nego aludira na tu riječ. Usvajanje ove rezolucije jer korak bliže Srbije prema BiH."

Velimir Jukić iz HDZ-a kaže da su političari u Srbiji u Deklaraciji trebali citirati pojmove iz presude Međunarodnog suda pravde.

Beriz Belkić potpredsjednik Stranke za BiH smatra da je Deklaracija "bez sadržaja, kapaciteta i validnosti", te je samim tim dovedena u pitanje.

"Ne mogu ignorisati to da je Deklaracija donijeta. Međutim, izostavljanje riječi genocid mijenja stvar", rekao je Belkić.

"Moj osjećaj je da ta deklaracija nije iskreni odraz ljudskog razumijevanja odgovornosti i potrebe osude genocida. I ja kao čovjek ja sam je doživio kao 'šarenu lažu'", kaže Belkić.

Ramiz Salkić: "Žalosno je da neki još negiraju genocid"

Evidentno je da u Srbiji još ne postoje toliko jake snage da mogu pokazati snagu da se u tamošnjoj skupštini jasno osudi genocid koji se dogodio u Srebrenici, ocijenio je danas šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije Ramiz Salkić , prenosi Fena.

"Ukoliko se u srbijanskoj deklaraciji ne spominje riječ genocid, ona se onda ne može dovoditi u kontekst presude Međunarodnog suda pravde niti u kontekst Rezolucije Evropskog parlamenta, koji su jasno kazali da se u Srebrenici desio genocid“, naglasio je Salkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ističući da je djelimično pratio izlaganja pojedinih poslanika Narodne skupštine Srbije tokom rasprave o Deklaraciji o Srebrenici, kojom se najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, šef Kluba poslanika SDA je ocijenio da je “žalosno da nakon svih ovih godina, još postoje ljudi koji kažu da se u Srebrenici nije desio genocid”.

Mišljenja je i da srbijanska deklaracija nema tu snagu kakvu bi imala da se spominje riječ genocid i sigurno ne može biti satisfakcija žrtvama, ako je, kaže, neko i želio da do toga dođe.

Munira Subašić: "Zločin ne može zamijeniti riječ genocid"

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, komentirajući usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u parlamentu Srbije, kazala je da se stvari nisu nazvale pravim imenom, te da se ne može zamijeniti riječ zločin s riječju genocid.

Ona je istaknula da je Međunarodni sud pravde presudio da se desio genocid, da majke koje su doživjele genocid znaju da je bio stvarno genocid, da je Haaški tribunal presuđivao nekim zločincima za genocid, te da je Sud u BiH također presuđivao nekim zločincima.

"Žalosno je što nisu uradili pravu stvar, ako ništa radi istine, radi pomirenja, radi suživota. Mislim da bi to bilo vrlo važno kako za nas majke koje smo doživjele genocid, više bi bilo važno za generacije koje dolaze", kazala je Subašić za Fenu.

Međutim, dodala je, daje mi nadu da su neki parlamentarci govorili pravu istinu i da su mnoge nevladine organizacije osudile ono što se desilo.

"Nadam se boljoj budućnosti mladih koji će doći poslije nas", kazala je Subašić.