BiH
28

Skupština SBK odobrila zaduženje od 12 miliona KM za isplatu dugova budžetskim korisnicima

FENA
Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) dala je danas suglasnosti za dugoročno kreditno zaduženje u iznosu od 12 miliona KM, namijenjenih za isplatu obveza za neisplaćene regrese i ostale naknade državnim službenicima, prosvjetnim djelatnicima, te uposlenima u pravosuđu.

Ministar financija SBK-a Zoran Marković kazao je novinarima da ukupan dug, prema pravosnažnim presudama državnim službenicima te ostalima koji dobijaju plaće iz proračuna, iznosi oko 30 milijuna KM.

Od toga je, kako je rekao, milion KM isplaćeno za potraživanja 306 uposlenika, dok obveze prema 4.304 uposlenika, sukladno sudskim presudama, iznose 17.699.687 milijuna KM, ali će, zahvaljujući sporazumu o isplati 30 posto glavnice duga i otpisu kamata, iznositi 9.146.870 KM.

"Tu je još 1.000 njih s kojima se nismo dogovorili. Još se, također, nismo dogovorili ni sa odvjetnicima, čija potraživanja iznose 1,6 miliona KM", kazao je on.

Marković je istaknuo da novi kredit od 12 miliona KM za njega predstavlja razduženje, a ne zaduženje.

"To vam je isto kao da dugujete nekome 10.000 KM, a on kaže vrati 3.000 KM pa smo kvit. S druge strane, postojeći dug svake godine poraste za 12 posto, a ovako ćemo, recimo, sa devet miliona platiti obveze koje po presudama iznose skoro 18 miliona", rekao je Marković.

Odluku o novom kreditnom zaduženju danas su kritizirali opozocioni zastupnici koji su isticalu da SBK ima već dovoljno kredita i da je dug državnim službenicima trebalo vratiti budžetskim novcem.

"Oni koji su doveli do odluka, koje su danas morale biti potvrđene kreditnim zaduženjem, neka i odgovaraju za to. Ljudi koji su tužili su u pravu jer traže samo da se ispoštuje kolektivni ugovor, međutim Vlada nije ispoštovala svoje odluke i ona treba snositi odgovornost", kazao je zastupnik SDP-a Nijaz Helez.

Zastupnica HDZ-a BiH Lidija Bradara istaknula je da se iz pojedinih rasprava vidi da je počela predizborna kampanja, jer se pokušava predstaviti kao da je cijeli problem nastao u aktuelnom sazivu Vlade.