BiH
0

Skupština RS-a večeras o odluci visokog predstavnika

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će večeras Informaciju o mjerama Vlade Republike Srpske u vezi s područjem općine Srebrenica te Odluku visokog predstavnika kojom je proglasio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje.

Nije prihvaćen prijedlog SDS-a i Srpske radikalne stranke RS-a da se sazove posebna sjednica Skupštine zbog nametanja ove odluke visokog predstavnika, već je najavljena rasprava u redovoj proceduri večerašnjeg zasjedanja.

Inače, zasjedanje parlamenta počelo je minutom šutnje povodom iznenadne smrti poslanika Radovana Bjelogrlića.

Komemorativna sjednica povodom smrti Bjelogrlića održat će se 27. juna, u 12.00 sati, u sjedištu Narodne skupštine RS-a, a sahrana 28. juna, u 14.00 sati u Avtovcu kod Gacka.

Na dnevnom redu večerašnje sjednice nalazi se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, po hitnom postupku, te Prijedlog Odluke o izmjeni odluke o obrazovanju Komisije za utvrđivanje prijedloga rješenja simbola RS-a.

Poslanici bi sutra trebalo da do 30. septembra produže mandat Komisiji za simbole RS-a koji ističe 30. juna, jer je već sada izvjesno da do navedenog roka ova komisija, koja treba da utvrdi novi izgled grba i himne RS-a ne može, zbog složenosti i obima preostalog posla završiti predviđene zadatke.

U Skupštini RS-a bit će riječi i o mjerama Vlade RS-a u vezi s područjem općine Srebrenica, Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta RS-a za 2006. godinu, o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2006. godinu, o Godišnjem izvještaju Ombudsmena RS-a, o Izvještaju o radu Komisije za koncesije RS-a u 2006. godini, Izvještaju o radu i izvodu iz računa Agencije za bankarstvo RS-a za 2006. godinu, te o Informaciji o bankarskom sektoru Republike Srpske za prošlu godini i Informaciji o spoljnom dugu RS-a sa stanjem na dan 31. decembra 2006. godine

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o privatizaciji državnih stanova - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o parničnom postupku.

Razmatrat će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i bezbjednosti, te Prijedlog zakona o oružju i municiji, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o više nacrta zakona, među kojima i o nacrtima zakona o studentskom standardu, o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, o izmjenama Zakona o građevinskom zemljištu RS-a, o dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, o zaštiti na radu, o transfuzijskoj medicini, o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.