BiH
0

Skupština RS-a usvojila Zakon o plaćama u prosvjeti

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas nakon duže rasprave Zakon o plaćama zaposlenih u prosvjeti i kulturi, kojim je predviđeno da budžetska izdvajanja za plaće prosvjetnih radnika budu povećana za oko 80 miliona KM.

Tokom rasprave predstavnici SDS-a i SRSRS-a iznijeli su stav da se ovim zakonskim aktima ustvari ne povećavaju primanja u prosvjeti, jer se zajedno u plaću računaju sva druga materijalna davanja te su plaće u ovoj oblasti i dalje male.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da ovaj zakon nije samo akt kojim će se povećati plaće u ovoj oblasti, već da je riječ i o reformskom zakonu koji omogućava lakšu kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Poslanik SDA Ramiz Salkić rekao je da podržava ovaj zakon, odnosno svako poboljšanje materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika.

Plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS-a predviđa se da nastavnik u osnovnoj školi sa sedmičnom normom od 24 sata koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaća ostvario iznos od 610 ima plaću od 750 KM.

Profesor u srednjoj školi sa sedmičnom normom od 24 sata koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaće ostvarivao u iznosu od 719 primjenom ovog zakona trebalo bi da dobije plaću od 900 KM.

Univerzitetski nastavnik u zvanju vanredni profesor koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaće ostvario iznos od 855 primjenom ovog zakona imat će primanje od 1.700 KM.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji.