BiH
0

Skupština RS-a u petak o Radmanovićevom vetu

FENA
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je na zahtjev Nebojše Radmanovića, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 10. posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a za petak 22. februara.

Na dnevnom redu bit će potvrda Radmanovićeve izjave da je Odluka Predsjedništva BiH od 19. februara 2008. destruktivna po vitalni interes RS-a.

Odlukom koju su donijela dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, uz protivljenje srpskog člana Predsjedništva BiH, predviđeno je upućivanje zahtjeva Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija za preduzimanje mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine.

Zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a upućuje se radi poduzimanja mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde, kojom se presuđuje da je Srbija prekršila konvenciju o genocidu po tri tačke.

"Jedna od obaveza je bila i da izruči optužene za ratne zločine, a do danas Srbija nije postupila po nalogu Suda", kazao je Silajdžić prilikom obrazlaganja svog stava. On je istaknuo da prema Povelji UN-a oštećena strana, odnosno BiH, ima pravo da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a.