BiH
0

Skupština RS-a tuži FBiH u vezi s penzijama

FENA
Narodna skupština Republike Srpske podnijela je Ustavnom sudu BiH, uime šest klubova tužbu protiv Fonda PIO Federacije BiH zbog, kako je navedeno, diskiminacije prema penzionerima iz RS-a koji su penzije zaradili u FBiH, a koje federalni fond još nije počeo da isplaćuje.

"Od Ustavnog suda BiH poslanici očekuju da ispravi nepravdu nanesenu penzionerima i donese presudu koja će Fond PIOFBiH obavezati da počene isplatu penzija", izjavio je predsjednik Skupštine RS-a nakon razgovora s predsjednikom Udruženja penzionera RS-a Radom Rakuljem.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine RS-a poslanicima je podijeljen na potpisivanje zahtjev da se podnese tužba u vezi s ovim pitanjem, što su kao neprihvatljivo, ocijenili bošnjački poslanici parlamenta RS-a.

Zahtjev za rješavanje spora između Federacije BiH i Republike Srpske zbog neizvršavanja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu potpisalo je 60 poslanika.

Poslanik Stranke za BiH u Skupštini RS-a Muharem Murselović je rekao da Bošnjaci neće potpisati zahtjev, jer to nije jednostran problem, te da se RS ponaša kao da nije dio BiH.

Murselović je rekao da je najbolje rješenje predložio da se ujedine fondovi i na taj način riješi problem.

Skupština RS-a traži od Ustavnog suda da otkloni diskriminaciju iz mirovinskog zakonodavstva, nalogom Federaciji da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i time omogući prelazak korisnika iz RS-a u Fond PIOFBiH.