BiH
0

Skupština RS-a sutra ponovo o odlukama visokog predstavnika

FENA
Nastavak pete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatrati ''Utvrđivanje stava Parlamenta RS-a o odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH i zahtjevima od 19. oktobra ove godine'' zakazan je za sutra, 5. novembra, u Banjoj Luci.

Skupština je, 29.oktobra, u prvom djelu sjednice usvojila Deklaraciju povodom najnovijih odluka Miroslava Lajčaka, te prekinula raspravu kako bi sačekala da se objavi komunike Vijeća za implemetaciju mira u BiH nakon sjednice 30. i 31.oktobra.

U Deklaraciji je rečeno da Skupština smatra da je Lajčak svojim odlukama nastavio sa prekoračenjima dejtonskih ovlaštenja, da je OHR derogirao sopstveno tumačenje u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i poslovnicima oba doma parlamenta BiH od 25. februara 2000. godine, čime stvara ambijent pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, kao i da nametnuti Zakon nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom IV sporazuma i da ugrožava ustavni poredak i demokratsko uređenje BiH, posebno Ustavom zagarantiranu poziciju RS-a i njenih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština je tada tražila od Vijeća za implementaciju mira u BiH dodatne garancije za ravnopravnost entiteta i naroda u Bosni i Hercegovini, što je u osnovi Dejtonskog sporazuma, a "što ne može biti narušavano jednostranim odlukama Visokog predstavnika, te, naročito izmjenjenim pravilima odlučivanja u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U sutrašnjem nastavku zasjedanja očekuje se da Narodna skupština RS-a ponovo razmotri odluke Visokog predstavnika, kao i zahtjeve za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnik i vraćenje prenijetih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

Po završetku nastavka 5-te posebne sjednice, održat će se i redovna Skupštine na kojoj bi trebalo da se razmatra Prijedlog odluke da se pristupi promjeni Ustava RS-a donošenjem amandmana na entitetski Ustav.

Amandmani su prijedlog grupe poslanika, pripremljen od strane Odbora za ustavna pitanja Skupštine, a odnose se na usklađivanje odredbi sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Tako bi se iz Ustava RS-a, između ostalog, trebalo da briše odredba o smrtnoj kazni.