BiH
0

Skupština RS-a raspravlja o Zakonu o Vladi

FENA
Razmatranjem Nacrta zakona o Vladi danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Razlozi za donošenje novog zakona o Vladi ukazali su se zbog potrebe da se izvrši usklađivanje te oblasti sa brojnim amandmanima na Ustav RS-a.

Ovim zakonskim aktom uređeni su poslovi Vlade, njen sastav, prava i dužnosti predsjednika i članova Vlade, odnos Vlade prema Narodnoj skupštini, predsjedniku RS-a, ministarstvima i drugim republičkim organima uprave, način rada i odlučivanja u Vladi, kao i pitanja javnosti rada Vlade i akata koje ona donosi.

Promjene koje su izražene i u materijalnim propisima, uticale su na potrebu za usklađivanjem nadležnosti Vlade sa nastalim promjenama i novim zadacima koji stoje pred ovim organom, naročito u realizaciji zadataka na usklađivanju zakonodavstva RS-a sa zakonodavstvom Evropske unije.

Poslanici će danas razmatrati i Nacrt zakona o entitetskoj upravi, kojim je predviđena promjena naziva dvaju ministarstava Vlade RS-a.

Za Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a predviđen je novi naziv "Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalne integracije“, što je prilagođavanje nadležnostima i poslovima koje obavlja, a Ministarstvo privrede, energetike i razvoja prema novom Zakonu trebalo bi se zvati "Ministarstvo indrustrije, energetike i rudarstva“.

Takođe, predviđeno je i formiranje "Direkcija policije“ kao nove entitetske uprave u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o državnim službenicima, te još oko 20 tačaka, među kojima, je najviše nacrta zakona.

Bit će riječi i o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih; Nacrtu zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu; Nacrtu zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima; Nacrtu zakona o štrajku; te Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama.