BiH
0

Skupština RS-a podržala Radmanovićev veto

FENA
Narodna skupština Republike Srpske danas je glasovima srpskih poslanika i uz dvotrećinsku većinu potvrdila veto koji je član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović uložio na odluku Predsjedništva BiH kojom se od Vijeća sigurnosti UN-a zahtijeva da preduzme mjere za provođenje presude Međunarodnog suda pravde.

Ovim neće moći stupiti na snagu odluka o upućivanju zahtjeva Vijeću sigurnosti UN-a o preduzimanju mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu od 26. februara 2007. godine, a koju su prije četiri dana donijeli bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, dok je Radmanović bio protiv.

I na današnjoj sjednici poslanici iz reda bošnjačkog naroda ukazali su da ova odluka Predsjedništva nije štetna ni za jedan narod.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da odluka Predsjedništva BiH nije destruktivna po vitalni interes RS-a, jer istina ne može biti destruktivna ni za koji narod niti za RS. S tim stavom nisu se saglasili poslanici stranaka iz RS-a, dajući podršku Radmanovićevom vetu.

Tokom rasprave ukazano je na potrebu konsenzusa u BiH o svim važnim pitanjima, a bez preglasavanja bilo kojeg naroda.