BiH
0

Skupština RS-a formalno ulazi u izmjene entitetskog ustava

FENA
Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi večeras da pristupi prvom od tri dijela u kojima će se izvršiti promjene Ustava RS-a, čime formalno u Skupštini počinje taj postupak.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić je naglasio da je promjena Ustava RS-a trostepeni postupak, te da Parlament večeras pokreće inicijativu i daje rok skupštinskom Odboru za ustavna pitanja da utvrdi nacrt amandmana.

Istaknuo je da će odbor zatim taj nacrt podnijeti ponovo Skupštini RS-a, a ukoliko ga ona usvoji, amandmani će biti upućeni na javnu raspravu, što je obavezujuće.

Nakon toga, Odbor za ustavna pitanja Skupštine RS-a treba da definira prijedlog amandmana na entitetski ustav kako bi se o tome izjasnili poslanici.

O ovom pitanju počela je večeras rasprava u Skupštini RS-a.

Predviđeno je da bi se u Ustavu RS-a izmijenile odredbe koje nisu usklađene sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, Konvencijom o pravima djeteta i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i odredbe koje je neophodno uskladiti sa faktičkim stanjem.

Između ostalog, iz Ustava RS-a brisala bi se smrtna kazna, Banja Luka bi i zvanično postala glavni grad RS-a, a reguliralo bi se i pitanje prijenosa nadležnosti sa entiteta na državni nivo.

Poslanik SDA Ramiz Salkić podržao je usagalašavanje Ustav RS-a sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali je ukazao da su sastavni dio ovih amndamna bili i ranijih godina nametnuti amandmani od visokih predstavnika, s tim, da bez valjanog obrazloženja nisu uključeni u izmjene Ustava, zbog čega poslanici te stranke neće dati svoju saglasnost prilikom glasanja.

Rasprava o ovom pitanju je u toku.