I pored protivljenja Bošnjaka
0

Skupština RS-a danas o amandmanima na entitetski ustav

FENA
U Banjoj Luci je danas počela sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je, i pored protivljenja bošnjačkih poslanika, najavljeno razmatranje Prijedloga amandmana na Ustav RS-a, koji se odnose na prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH i definiranje Banje Luke kao glavnog grada tog bh. entiteta.

U toku je rasprava o predloženom dnevnom redu.

Klub poslanika SDA i SDPBiH zatražio je još jučer da se Prijedlog amandmana na Ustav RS-a povuče iz skupštinske procedure jer skupštinski Odbor za ustavna pitanja i bošnjački delegati Vijeća naroda RS-a nisu usaglasili stavove o ta dva amandmana.

Šef poslaničkog Kluba SDA-SDPBiH Ramiz Salkić rekao je da bi se Ustavom RS-a trebalo da propiše nacionalna struktura u organima vlasti u Banjoj Luci, te da će amandman na Ustav RS-a koji govori o glavnom gradu tog bh.entiteta podržati samo ako se jasno pozicionira zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u gradskoj vlasti.

Kada je u pitanju prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH, Bošnjaci smatraju i da se to pitanje treba regulirati sporazumom između entiteta, a ne odrednicima o dvotrećinskoj većini kroz amandman na Ustav RS-a.

Pred poslanike ide 30 usaglašenih amandmana na Ustav RS-a, a odnose se na ljudska prava i slobode, usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i s Konvencijom o pravima djeteta.

Nacrt amandmana na Ustav RS-a utvrđen još prošle godine, nakon čega je povedena javna rasprava. Amandmani su potom bili na usaglašavanju s Vijećem naroda RS-a, što je neophodno jer u Vijeću mora postojati natpolovična većina svakog od klubova naroda.

Na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja osim amandmana na Ustav RS-a nalazi se i Nacrt zakona o prestanku funkcioniranja institucije Ombudsmana RS-a, te Prijedlog zakona o poštanskim uslugama RS-a, Prijedlog zakona o zapošljavanju stranih državljana i osoba bez državljanstva, Prijedlog zakona o banjama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji su predložili pojedini poslanici PDP-a.