BiH
0

Skupština RS 7. februara o provođenju odluke Sejdić-Finci

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će na sjednici koja počinje 7. februara Informaciju o aktivnostima na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

Informaciju je pripremio skupštinski Odbor za ustavna pitanja, a naveden je rezime dosadašnjih aktivnosti koje su urađene o tom pitanju u institucijama BiH.

Podsjeća se da Privremena zajednička komisija za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem radu nije postigla nikakav stepen saglasnosti koji je potreban za predlaganje amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine te da treba da nastavi da radi na pronalaženju rješenja potrebnih za provođenje presude, u skladu sa sugestijama i odlukama domova Parlamentarne skupštine BiH.

Rad Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH treba okončati najkasnije do 12. marta 2012. te o rezultatima rada treba obavijestiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Naime, nakon svih sjednica Privremena zajednička komisija konstatirala je da nema zajedničkog prijedloga amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine.

Također, na sjednici u novembru prošle godine zaključeno je da iz rasprave pretežno proizlazi stav da se provođenje presude Evropskog suda svodi na ustavnu reformu Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glavne razlike se ogledaju u prijedlozima vezanim za način izbora članova Predsjedništva, neposredno na izborima, ili posredno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Razlike su i u prijedlozima za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Stavovi političkih partija iz Republike Srpske su, najvećim dijelom, ujednačeni, odnosno fokusiraju se na konkretno izvršenje presude, stoji u ovoj informaciji.

Političke partije iz Federacije BiH ne podržavaju stavove stranaka iz RS-a, a njihovi prijedlozi kreću se, navodi se u ovoj informaciji, od potrebe za korjenite promjene Ustava BiH, pa do posrednog načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu na sjednici Velikog vijeća 25.novembra 2009. donio je presudu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da dugotrajna nemogućnost aplikanata da se kandiduju za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nema objektivno i prihvatljivo opravdanje i stoga ista krši član 14., u vezi sa članom 3., Protokola br. 1, kao i da sporni preduvjet koji se odnosi na podobnost za kandidovanje na izborima za Predsjedništvo BiH predstavlja kršenje člana 1. Protokola br. 12.