BiH
2

Skupština KS: Zašto je MUP KS objavio informaciju o zapljeni droge na protestima?

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Halid Ganija pred zastupnicima Skupštine KS danas je podnio izvještaj MUP-a KS o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u KS i dešavanjima u vezi sa devastacijom objekata Vlade KS, Općine Centar Sarajevo i Predsjedništva BiH.

Ganija je potom pročitao hronološki izvještaj o protestima koji se posljednjih dana dešavaju u glavnom gradu BiH, te poduzetim akcijama pripadnika MUP-a KS, ističući kako je odlučeno da se ne upotrebljava sila prema demonstrantima. Odluku da policija ne upotrebljava silu protiv građana pozdravilo je nekoliko zastupnika u Skupštini. U izvještaju MUP-a KS se, između ostalog, navodi da je moguće da će u narednom periodu doći do napada na privatnu imovinu građana te nasilja prema istaknutim političkim i drugim javnim ličnostima.

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, na čijem je čelu predsjedavajući Kemal Ademović, zaključila je da je policija uložila maksimalne napore u proteklim danima na očuvanju javnog reda i mira, uz 144 povrijeđena policajca i bez težeg povređivanja demonstranata, ali da nisu uspjeli zaštititi zgrade Vlade KS i Općine Centar. Komisija je također predložila da se MUP-u KS da podrška u daljnjem radu, kao i da se hitno osigura novac za nabavku opreme za pripadnike MUP-a KS kako bi efikasnije obavljali svoj posao.

Procesuirati odgovorne za paljenje zgrada

Komisija je iznijela i prijedlog da MUP KS u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom da prioritet u rješavanju slučajeva vezanih za privatizaciju, privredni kriminal, korupciju i organizovani kriminal, te da se procesuiraju odgovorni za paljenje zgrada Vlade KS, Općine Centar i Predsjedništva BiH, zastave BiH, te uništavanje javne i imovine građana. MUP-u KS je naloženo da u narednom periodu osigura učesnike mirnih demonstracija u Sarajevu.

Dopredsjedavajući Skupštine KS-a Naser Nabil je pitao Ganiju za policijsku upotrebu sile, odnosno činjenicu da su demonstranti padali u korito Miljacke, a Ganija je odgovorio da je napravljen policijski kordon nakon što je demolirana zgrada Vlade, pri čemu su demonstranti potisnuti dalje od zgrade.

Zastupnik Nedžad Fazlija je pitao je li policija planirala aktivnosti i poduzela odgovarajuće mjere s obzirom na to da su protesti bili najavljeni po portalima i forumima, kao i kako se moglo desiti da policijski glasnogovornik Irfan Nefić da netačnu informaciju da je tokom protesta kod demonstranata pronađeno 12,5 kilograma droge. Na ova pitanja nije dobio odgovor od Ganije, ali je ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac odgovorio na pitanje za drogu kazavši kako je prije zapljene droge policija na tome radila osam mjeseci, na što je on ponosan, te da je najmanje bitna konstrukcija vezana za to.

"Iz MUP-a KS nikada nije data informacija da je kod demonstranata nađena droga, samo se poklopio dan u kome je zaplijenjena droga i u kome se održavaju protesti. Policija nije mogla pratiti šta ko piše po portalima kako bi to demantovala", rekao je Pećanac.

Analiza će biti urađena naknadno

Pećanac je također naveo da je Ganija pročitao izvještaj o onome što se dešavalo u proteklim danima, te da će analiza tih dešavanja i policijskog djelovanja biti naknadno provedena. Dodao je kako je Nezavisni odbor za rad komesara ocijenio da je policija radila u skladu sa zakonom tokom protesta.

Zastupnik Faruk Efendić je postavio pitanje zbog čega policijski komesar Vahid Ćosić, kao jedna od najodgovornijih osoba, nije prisutan na sjednici, na što je Pećanac odgovorio da on nije advokat komesara Ćosića te da je umjesto komesara na sjednici načelnik Ganija. Zastupnik Fazlija je istakao i kako su napravljeni teški propusti pri policijskom obezbjeđenju protesta, navodeći da državne strukture, te kantonalni ministar i komesar snose odgovornost, a policajcima je zahvalio navodeći kako su doprinijeli da štete ne budu i puno veće.