BiH
3

Skupština KS utvrdila i javnu raspravu uputila budžet za 2017. godinu u iznosu od 711 miliona KM

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici jednoglasno podržali Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2017. godinu, a nakon provedene javne rasprave u narednih 25 dana, Vlada će prema Skupštini uputiti njegov konačan prijedlog.

Nacrt Budžeta KS za 2017. godinu utvrđen je u iznosu od 711.250.000 KM i on u prihodovnoj strani obuhvata prihode iz budžeta koji iznose 671.408.300 KM, a koji u sebi sadrže prihode od poreza i neporezne prihode kao što su prihodi od poduzetničke aktivnosti i imovinske naknade te prihodi od sopstvenih djelatnosti. Sa budžetskim prihodima, uz prihode korisnika od 39.841.700 KM čine ukupan iznos Budžeta.

Kako je naglasio premijer Kantona Elmedin Konaković u proteklom periodu su se stabilizirale finansije u Kantonu, značajno je smanjen deficit, svi računi se na vrijeme plaćaju, isplate plata budžetskim korisnicima su pomjerene 12 dana ranije nego u protekoj godini. Istovremeno, on ovaj budžet ocjenjuje kapitalnijim od svih prethodnih jer su sva planirana zaduživanja u narednoj godini namijenjena isključivo za realizaciju kapitalnih projekata.

Izgradnja saobraćajnica, odnosno I transverzale, povlačenje sredstava EBRD -a za rekonstrukciju vodovodne mreže te vertikalni transport na Bjelašnici, regionalni vodovod na Bjelašnici, nove dvorane za sportske pripreme na Igmanu na Bjelašnici, tranzitno prihvatilište za pse su neki od najvažnijih kapitalnih projekata za čiju realizaciju će biti potrebna kreditna sredstva. Kako ističe, u ovom budžetu ima najviše sredstava za privredu nego ikada prije:

"Ovdje govorimo o revolving fondu koji smo udružili sa bankama pa mladi ljudi se mogu obratiti za povoljna sredstva u svrhu pokretanja svog prvog biznisa ili razvoj već postojećeg. Podaci nam govore da uz smanjene broja uposlenih u javnom sektoru, raste broj novouposlenih u realnom sektoru i to nas ohrabruje" naglasio je Konaković.

On se osvrnuo i na manji prihod od strane Federacije BiH od 27 miliona po osnovu indirektnih poreza te naglasio da će Kanton Sarajevo aktuelizirati tu temu i vidjeti zašto se to dešava. Trenutna objašnjena nisu zadovoljavajuća i ne slažu se sa omjerima evidentnog rasta ukupnog prihoda od indirektnih poreza.

Za ovaj budžet kaže da nije reformski smatrajući da ustvari rad na reformama u svim oblastima će dovesti do rasterećivanja obaveza budžeta i davati mogućnosti usmjeravanja tih sredstava u nekim novim pravcima.

U predstavljanju budžeta istaknuta su povećana izdvajanja za MUP, za obuku novih MUP-ovih kadeta i za nabavku vozila. Povećana su sredstva za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, za projekt energetske efikasnosti, za podršku filmskoj kinematografiji.

Kada je riječ o ovogodišnjim planiranim projektima, istaknuto je, da zbog nepripremljenosti dokumentacije i nespremnosti pojedinih komunalnih preduzeća oni nisu realizovani. Iz tog razloga, kako je istakao premijer Konaković, u buduće će se u realizaciju uzimati samo projekti koji imaju potpuno spremnu prostorno - plansku dokumentaciju.

Diskusija po nacrtu Budžeta na današnjoj sjednici dotakla se tema saniranja dugovanja preduzeća gubitaša, nedovoljno ostvarenih prihoda od koncesija i privatizacije, finansiranja visokog obrazovanja, potrebe za više projekata za poboljšavanje statusta mladih, reforme zdravstva, budućeg ustrojstva i finansiranja komunalnih djelatnosti i planova oko stvaranja holdinga komunalne privrede.

U narednih 25 dana u svim oblastima u javnom sektoru biće provedena javna rasprava o ovom dokumentu nakon čega će Vlada Skupštini ponuditi konačan izgled Budžeta za 2017. godinu.