BiH
0

Skupština KS usvojila Nacrt akcionog plana za implementaciju "Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH"

FENA
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je, na hitnoj sjednici održanoj povodom analize sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, Nacrt akcionog plana za implementaciju "Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH" u Kantonu Sarajevo.

Nacrt je dobra osnova za izradu integralne strategije o prevenciji kriminaliteta na području Kantona Sarajevo, koja kao svoje obavezne dijelove mora imati podstrategije iz oblasti borbe protiv maloljetničkog prijestupništva, segmenta obrazovanja i odgoja, socijalne politike, zdravstva, kulture i sporta, zaključeno je u srijedu kasno navečer na sjednici Skupštine KS.

Naglašeno je da ona treba biti dostavljena Skupštini KS na daljnje razmatranje i usvajanje u roku od 45 dana.

Skupština KS je dala puna podršku nastavku kontinuiranih i urgentnih aktivnosti koje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i zaključcima s vanredne sjednice Vlade KS provode sva resorna ministarstva i sve druge zadužene institucije KS.

Data je puna podrška MUP-u i policiji KS, Tužilaštvu i sudovima u njihovim dosadašnjim i budućim aktivnostima u borbi protiv svih oblika kriminala na području KS, a posebno u segmentu maloljetničkog prijestupništva.

Skupština KS je naložila Vladi KS da odmah izradi i realizira projekte sigurnosti u vozilima javnog prijevoza na području KS, kao i u ostalim institucijama odnosno objektima za koje se na bazi stručne analize procijeni da trebaju biti dio ovakvih mjera (škole, stadioni itd.).

Upućen je urgentni zahtjev Vladi FBiH i institucijama FBiH da u što skorijem roku informiraju Skupštinu KS, odnosno Vladu KS, o mjerama i aktivnostima koje planiraju provesti u segmentu revitalizacije i stavljanja u funkciju odgojno-popravnih domova i drugih ustanova sličnog karaktera i namjene, te da Ministarstvo pravde i uprave FBiH odmah izvrši izmjene i dopune pravilnika o izvršenju krivičnih sankcija, odnosno pravilnika o upućivanju na služenje izdržavanja kazne.

"To je pravilnik koji propisuje da se kazne zatvora mogu služiti samo u mjestu prebivališta, a mi tražimo hitne izmjene i dopune da se ona može služiti na čitavoj teritoriji FBiH", kazao je predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić.

Skupština KS je uputila zahtjev i inicijativu prema Parlamentu BiH da se u potpunosti provede reforma policije, od lokalnog do državnog nivoa.

Vladi KS je preporučeno da u skladu sa zakonskim propisima razmotri mogućnost donošenja odluke o vremenskom oganičavanju kretanja maloljetnih osoba, te da putem inspekcijskih organa vrši permanentnu kontrolu ugostiteljskih objekata s ciljem zabrane točenja aklohola maloljetnicima.

Skupština KS dala je punu podršku inicijativi MUP-a KS odnosno policiji o popuni postojeće sistematizacije, kao i prijemu novih policiijskih službenika te Ministarstva obrazovanja i nauke za urgentni prijem školskih psihologa i diplomiranih socijalnih radnika.

Skupština je zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke KS da provede analizu i utvrdi da li su direktori svih škola u KS ispoštovali preporuku Ministarstva obrazovanja i nauke KS da se učenici ne puštaju na protestni skup, koji je održan u organizaciji NVO „Dosta“ 13. febuara ispred zgrade Vlade KS.

Poslanici su zatražili i da im se dostavi izvještaj MUP-a KS odnosno Vlade KS za narednu sjednicu koji se odnosni na materijalnu štetu nastalu prilikom protesta ispred zgrade Vlade KS.

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj je razmatrana sigurnosna situacija u Kantonu i Akcioni plan za borbu protiv maloljetničke delikvencije, trajala je 12 sati.

Nacrt Akcionog plana poslanicima je prezentirao ministar unutrašnjih poslova KS Željko Mijatović, a o sigurnosnoj situaciji i maloljetničkoj delikvenciji na sjednici su govorili i glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar i predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović.