BiH
11

Skupština KS usvojila Izvještaj MUP-a KS o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji

Piše: N. J.
Foto: Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Foto: Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Izvještaj MUP-a KS o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u KS i dešavanjima u vezi sa devastacijom objekata.

Usvojeni su i zaključci Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo koja je zaključila je da je policija uložila maksimalne napore u proteklim danima na očuvanju javnog reda i mira, uz 144 povrijeđena policajca i bez težeg povređivanja demonstranata, ali da nisu uspjeli zaštititi zgrade Vlade KS i Općine Centar.

Usvojen je tako i prijedlog Komisije da se MUP-u KS da podrška u daljnjem radu, kao i da se hitno osigura novac za nabavku opreme za pripadnike MUP-a KS kako bi efikasnije obavljali svoj posao.

Također, data je i podrška prijedlogu Komisije da MUP KS u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom da prioritet u rješavanju slučajeva vezanih za privatizaciju, privredni kriminal, korupciju i organizovani kriminal, te da se procesuiraju odgovorni za paljenje zgrada Vlade KS, Općine Centar i Predsjedništva BiH, zastave BiH, te uništavanje javne i imovine građana. MUP-u KS je naloženo da u narednom periodu osigura učesnike mirnih demonstracija u Sarajevu.

Zatraženo je uz to od Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara da dostavi informaciju Skupštini KS o dešavanjima u Sarajevu od 7. februara.