Ko je kriv?
0

Skupština KS sutra o problemima GRAS-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) razmatrat će na tematskoj sjednici, koja je zakazana za sutra, 26. decembra, aktuelnu situaciju u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Gradski saobraćaj - GRAS, koje zapošljava 1.833 radnika.

U informaciji koja će se naći pred zastupnicima u Skupštini KS-a između ostaloga stoji da će GRAS do kraja 2011. akumulirati ukupan gubitak od oko 125 miliona KM, odnosno gubitak iznad visine kapitala će biti oko 31 milion KM.

Kako tvrde u ovom preduzeću gubici nastali u postratnom periodu su uzrokovani između ostalog nedomaćinskim poslovanjem uprave preduzeća, niskim cijenama karata povlaštenih korisnika koje su umanjile prihod za 237 miliona KM uz kupovinu socijalnog mira te isplatama naknade za prijevoz u novcu.

Također, naglašeno je da je posljednje obnavljanje voznog parka u GRAS-u bilo u januaru 2010., kupovinom 17 rabljenih trolejbusa, a rečeno je i da je prosječna starost tramvaja 30 godina, trolejbusa 23, autobusa 13 i minibusa 12 godina.

Direktor GRAS-a Haris Kadić smatra da se može izaći iz krize kada ne bude falsificiranih karata i najavljuje da se u roku tri mjeseca može osigurati dovoljan broj vozila, jer su napravljena 52 direktna sporazuma o nabavci vozila.