BiH
4

Skupština KS o Nacrtu zakona o porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika

FENA
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su usvojili Nacrt zakona o poticaju razvoja male privrede i Nacrt zakona o plaćama i naknadama u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite u KS-u.

Oba ova nacrta idu u javnu raspravu koja će trajati 30 dana.

U nastavku sjednice, zastupnici razmatraju Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo, a nosilac izrade Nacrta je zastupnik Elmedin Konaković.

Konaković je kazao da je cilj zakona utvrđivanje obaveza izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika da prijave imovinu, prihode i porijeklo tih prihoda, da bi se identifikovale značajne i neopravdane promjene u imovini, te pokrenuli administrativni i krivični postupci u skladu s odgovarajućim zakonima i kako bi se identifikovao i spriječio konflikt interesa u obavljanju funkcija.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je kazala da je narod ogorčen političkim bogatašima i da "definitivno ova zemlja već godinama ima potrebu za ozbiljnim suočavanjem s fenomenom nesrazmjernog bogaćenja, odnosno, narodski rečeno 'lopovluka'".

Konstatirala je da nakon 20 godina na nivou FBiH postoji set zakona koji osigurava instrumente usklađene s direktivama EU za efikasnu borbu protiv korupcije, kriminala, te oduzimanje nelegalno stečene imovine.

  • Konačno je vrijeme da institucije u skladu s nadležnostima počnu primjenu tih instrumenata, jer je građanima dosta formulara proizišlih iz zakona na kojima se piskaraju cifre i nekretnine - kazala je Srna-Bajramović i zaključila da je današnji Nacrt, u ovakvoj formi višak ili nepotreban u kontekstu postojećeg pravnog sistema.