BiH
37

Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2014. godinu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2014. godinu.

Prema Mišljenju o Izvještaju, ministar pravde i uprave Enver Smajkan naveo je da su u pretkrivičnom postupku u toku godine primljene 4.023 prijave u odnosu na 5.556 osoba, a da je riješeno 4.556 prijava u predmetima koje obuhvataju 6.205 osoba, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje obima posla.

Najveći broj predmeta zaprimljen je u Odjelu za opći kriminal, i to 3.650 predmeta, dok je riješeno 4.120, zatim u Odjelu za privredni kriminal, gdje je primljeno 364 nova predmeta, a riješeno 436, te u Odjelu za ratni zločin gdje je primljeno devet, a riješeno 19 predmeta.

U istražnom postupku donesene su naredbe o provođenju istrage u 1.827 predmeta, što je, također, veći broj u odnosu na prethodnu godinu, a to je rezultiralo smanjenjem broja neriješenih istraga.

Prema broju predmeta, podignuto je 1.380 optužnica u odnosu na 1.682 osobe, od čega je 1.139 predmeta potvrdio nadležni sud, a u sedam predmeta je odbijeno potvrđivanje optužnice.

Nadležni sudovi po optužnicama Tužilaštva izrekli su 1.252 sudske odluke prema 1.491 osobi, od čega 27 rješenja o obustavi postupka, 37 odbijajućih presuda, te 44 oslobađajuće presude.

U Izvještaju su navedene i mjere koje se planiraju preduzeti radi smanjenja broja neriješenih predmeta iz prethodnih godina, a koje se odnose na efikasniju preraspodjelu postojećeg broja tužilaca, veće uključivanje u rad stručnih savjetnika i pripravnika, organiziranje akcija, izmjene postojeće prakse u određenim segmentima rada, podnošenje većeg broja žalbi na sudske presude, formiranje timova tužilaca i ovlaštenih službenih osoba policijskih agencija, te vršenje stalnog nadzora nad realizacijom postojećeg Plana rješavanja starih predmeta.

Osim toga, kao i prethodnih godina, istaknut je problem nedostatka određenog broja tužilaca kao i uposlenih stručnih savjetnika i asistenata - daktilografa, u čijem prevazilaženju se očekuje podrška izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Na osnovu dostavljenog izvještaja se ne mogu utvrditi razlozi zbog kojih su pojedina krivična djela zastarjela, razlozi u pogledu značajnog procenta neriješenih istraga koje traju duže od pet godina, s obzirom na njihov nezanemarljiv broj - 292 predmeta, kao ni razlozi velikog broja neriješenih predmeta iz prethodnih godina, 7.422 neriješene prijave i 1.452 neriješene istrage. Također, nije moguće utvrditi broj osoba kojima je neosnovano određen pritvor, a u kasnijem postupku su oslobođeni.

Također iz izvještaja je nejasno zbog čega je na prvostepene presude uložen vrlo mali broj žalbi - 57 predmeta, što stvara percepciju nedovoljne aktivnosti Tužilaštva.

Glavna tužiteljica Dalida Burzić kazala je da je kaznena politika u ovom kantonu jako loša, ali da ne zna koji je razlog takve situacije.

  • Shvatite da je Tužilaštvo prva karika, a da je policija tu da podnese prijavu kao i svaki građanin, a tužilac je mora provjeriti - objasnila je.

Kao prioritete Tužilaštva KS-a navela je smanjenje broja predmeta te rad na predmetima organizovanog i privrednog kriminala koji iziskuju vrijeme.

  • To su istrage koje mogu trajati i devet mjeseci i iziskuju komplikovano i skupo vještačenje - poručila je.

Poslanik BPS-a Semir Halilović poručio je da je loša kaznena politika samo odraz koruptivnosti u Kantonu.

  • Sarajevo je bazen kriminalaca koji uživaju u slobodi. Zatvor služi za one koji nemaju nikoga - kazao je.

Također je dodao da Tužilaštvo KS-a nikada nije podnijelo optužnicu protiv onih koji su granatirali Sarajevo.

  • Nećemo dozvoliti bahato ponašanje tužilaca u Kantonu Sarajevo - zaključio je Halilović.

Poslanik DF-a Mario Vukasović je istakao da njegova stranka neće podržati ovaj izvještaj, jer građani nisu zadovoljni "glavnim stubom pravde".