BiH
6

Skupština KS nije prihvatila izvještaj o izvršavanju budžeta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas na sjednici nisu usvojili Izvještaj o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu.

Budžet KS-a za period 2013.godine usvojen je u martu 2013. godine, a iznosio je 739.740.000 KM. Međutim, uvećan je za neplanirane donacije i transfere u iznosu 6.924.534 KM, tako da je budžet u decembru 2013. iznosio 746.664.534 KM. Deficit budžeta iznosio je 126.825.000 KM.

Ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra kazao je da je Ministarstvo nakon sagledavanja stanja ukupno prikupljenih prihoda i primitaka u prvoj polovini 2013.smatralo da se planirani prihodovni potencijal budžeta neće ostvariti do kraja godine te da bi ga trebalo dovesti u ravnotežu, jer je analizom uočeno da će prihodi do kraja godine biti manji za 110 miliona KM, što bi ugrozilo izvršavanje budžeta.

"U ovako složenoj situaciji bilo je potrebno da Vlada KS-a na prijedlog ministra finansija donese odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda ili izdataka u trajanju od 45 dana. Ministarstvo finansija je već polovinom 2013. godine uputilo Vladi KS-a informaciju o trenutnom fiskalnom stanju s prijedlogom mjera za poboljšanje koju je Vlada Kantona Sarajevo usvojila i donijela Zaključak kojim su se zadužili svi budžetski korisnici da Ministarstvu finansija dostave analizu o minimalno potrebnim sredstvima za održavanje normalnog funkcionisanja do kraja 2013.godine", naglasio je.

Kozadra je dodao da je navedena analiza pokazala da većina budžetskih korisnika nije postupila u skladu s usvojenim Zaključkom, kako nedostavljanjem traženih podataka ili neiskazivanjem minimalno potrebnih sredstava, tako i traženjem dodatnih povećanja u odnosu na usvojeni budžet o čemu je obaviještena Vlada KS-a.

Kozadra je kazao da su nakon konsolidovanja dostavljenih podataka za potrebne rashode, ukupni zahtjevi budžetskih korisnika iznosili 785.778.400 KM, što je bilo samo za 6.014.000 KM manje u odnosu na prvobitno dostavljene zahtjeve.

Podsjetio je da je osim Vlade KS-a i Skupština KS-a na sjednici povodom razmatranja Izvještaja o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2012 godinu, podnijela nekoliko inicijativa radi normalizacije situacije.

Ministar Kozadra je dodao da Kantonu Sarajevo iz godine u godinu opadaju prihodi od indirektnih poreza.

" Poznati su razlozi zbog čega je stopa učešća spala s 34,77 posto na 29,34 posto u 2013. godini, ali ono što nije poznato je šta čini vanjski dug Federacije BiH kao ni razlog zbog čega Kanton Sarajevo ne učestvuje u raspodjeli zaduženja kod MMF-a po zadnjem stand by aranžmanu", potcrtao je.

Zastupnik SDU-a u Skupštini KS-a Mujo Hošić kazao je da je situacija puno gora nego na kraju 2012. godine te da nijedan problem nije riješen.

"Ako Skupština ne usvoji ovaj izvještaj, neće se ništa desiti jer ne povlači nikakve sankcije. Za ove dvije godine vrlo bitne tačke nisu usvojene. Znam da je izborna godina i ne znam šta će dočekati one koji će preuzeti vlast u Kantonu Sarajevo", objasnio je Hošić.

Zastupnica SDP-a Segmedina Bajramović- Srna kazala je da se u Izvještaju može vidjeti poruka da je „put do pakla popločen dobrim namjerama“ te da novca nikada nema dovoljno, a da i ono što ima, nije utrošeno kako treba.

"Sistem odgovornosti ne postoji. Nažalost, ovo je potvrda da je metoda automatskog planiranja i dalje dominantna, iako je dokazana kao loša. Zaključak je da je sistem javnih finansija u totalnom haosu", kazala je.

Zastupnik SBB-a Zaim Backović kazao je da je KS zakinut jer je najveći izvor prihoda u državi iz KS-a, dok je povrat nemjerljivo manji.

On predlaže da se po hitnom postupku predloži rebalans budžeta za ovu godinu.