BiH
0

Skupština KS: Nacrt zakona o komunalnim taksama u javnoj raspravi

FENA
Foto: Arhiva/Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici bez rasprave dopune Zakona o dopunskim pravima boraca Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune ovog zakona ranije su usvojene u Skupštini, ali zakon je bilo potrebno dopuniti zbog rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH upućenog Ministarstvu za boračka pitanja KS-a kojim se zabranjuje javna objava ličnih podataka pripadnika boračkih porodica i obavezala ministarstvo da izbriše sve lične podatke iz arhive.

Ministar za boračka pitanja KS-a Nedžad Ajnadžuć naglasio je da se ova odredba primjenjuje unazad mjesec dana, ali je potrebno i zakonski uskladiti rješenje Agencije i važeći zakon.

Zastupnici su danas u 30-dnevnu javnu raspravu uputili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama kojim je predloženo da se visina takse na firmu utvrđuje općinskim odlukama i to po zonama koje su također utvrđene općinskim odlukama.

Predloženo je, s obzirom na to da su komunalne takse prihod općine, da se prihod od njih uplaćuje na uplatni račun općine, a ne kako je to do sada bilo na račun trezora KS-a. Također, ovim izmjenama predviđeno je brisanje odredbe kojom je određeno da se taksa povećava za 20 posto u slučaju da obveznik nema sjedište na teritoriji Kantona Sarajevo, što je bilo i u suprotnosti s Ustavom FBiH i načelom jednakosti.

Burnu raspravu i jednu pauzu izazvao je zaključak Zakonodavnopravne komisije u vezi sa Zakonom o visokom obrazovanju o tumačenju zahtjeva rektora Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruka Čaklovice o njegovom mogućem kandidiranju za treći mandat, a u zaključku stoji da se Čaklovica može kandidirati za treći mandat. Ovaj zaključak jedan je od tačaka dnevnog reda, a premijer KS-a Fikret Musić na početku sjednice tražio je skidanje ove tačke s dnevnog reda, međutim, zastupnici to nisu prihvatili.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a Fahrudin Oručević pojasnio je u izjavi za medije da je Vlada tražila povlačenje ovog zaključka sa sjednice jer je potrebno utvrditi kako je ova komisija imala pravni osnov da donese takvu odluku, budući da prema važećem Zakonu ne postoji mogućnost da se ista osoba može kandidirati treći put.

Naime, ministar tvrdi da je tražio pravnu ekspertizu o ovom pitanju, jer je slučaj Čaklovice specifičan budući da je njegov prvi mandat trajao dvije godine, drugi četiri, a prema važećem zakonu nema pravo na treći mandat. Zaključak nije dobio potrebnu većinu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.