BiH
3

Skupština KS: Klinički centar u dubiozi 55 miliona KM, izbjegavaju nadzor Vlade

FENA
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku o potvrđivanju razrješenja i imenovanju vršilaca dužnosti predsjednika i članova SKS nekoliko javnih komunalnih preduzeća.

Radi se o preduzećima Vodovod i kanalizacija, Rad, Park, Pokop, Sarajevogas, Toplane - Sarajevo, Tržnice - pijace, ZOI'84 Olimpijski centar, Veterinarska stanica, Sarajevo-šume, Poljoprivredno dobro Butmir, Centar "Skenderija", Gradski saobraćaj, kao i Televizija Kantona Sarajevo.

Također je data saglasnosti KJP “ZOI '84” Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo za upis hipoteke na nekretnine u vlasništvu radi kreditnog zaduženja kod komercijalne UNION Banke d.d. Sarajevo.

Donesena je i Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a od 01.01.do 31.03.2016. godine.

Premijer KS Elmedin Konaković je pored ostalog kazao da je sarajevski Klinički centar u dubiozi od 55 miliona KM, te da izbjegavaju nadzor Vlade KS.

Rekao je da za sada Vlada KS ne upravlja u potpunosti Zavodom zdravstvenog osiguranja, ne u onom kapacitetu kako bi trebalo, ali da će na osnovu Izvještaja budžetske inspekcije, poduzimati i neophodne mjere, ali da će se Odlukom o privremenom finansiranju ići u reformu Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Naglašeno je da u finansiranju specijalizacija iz oblasti zdravstva treba napraviti adekvatan plan, jer kako su neki zastupnici istakli, u deficitu su s kadrovima, kao na primjer iz oblasti ginekologije.

Data je Saglasnosti na Program rada i Finansijski plan javne ustanove JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo za 2016. godinu.

Odgovarajući na zastupničko pitanje da je obećano povećanje broja zaposlenih u 2015., kao i zapošljavanje u 2016. godini, direktor ovog Zavoda Igor Kamočai je kazao da postoje nakane u zapošljavanju, ali da zbog godina ljudi koji trenutno rade u toj službi ima povećana sredstva.

Naglasio je da nema povećanja broja zaposlenih unutar službe u 2016. godini zbog sredstava, ali i zbog aktualne sistematizacije zapošljavanja.

Ovim je završena 10. sjednica Skupštine KS za 2015.godinu.