28.11.2007. u 19:36

Skupština KS donijela zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ovim Zakonom rok važenja oružanog lista ograničen je na pet godina, to je ujedno i najznačajnija izmjena u odnosu na raniji zakon.

Skupština KS donijela zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

Sarajevo

Legalizirana je upotreba spreja za samoodbranu, nakon amandmanskog djelovanja SDP-a i Komisije za ravnopravnost spolova, odnosno konačne skupštinske odluke.

Naime, Vlada KS odnosno resorni ministar Željko Mijatović imali su stav da može doći do zloupotrebe ovog spreja, te da njegovu upotrebu zato ne treba ozakoniti.

Fizička osoba prema novom Zakonu može posjedovati po jedan pištolj i revolver, ali iz ovog ograničenja izuzete su osobe koje su oružje nabavile po starom zakonskom rješenju.

Iako je nacrtom bila ukinuta novčana kazna za nelegalno posjedovanje oružja u konačnoj formi zakona ona je ipak predviđena. Što se tiče zatvorske kazne utvrđen je raspon od dvije do šest godina.

Tokom zasjedanja Skupštine KS danas je vođena i duža rasprava o cijenama komunalnih usluga.

Poslanici su odbili inicijativu Nermina Pećanca o zamrzavanju cijena grijanja do izrade analize resornog Ministarstva o poslovanju „Toplana“ i nezavisne meritorne institucije, koja bi sačinila prijedlog mjera.

Glasanju je predhodilo obećanje premijera KS Samira Silajdžića da nema poskupljenja drugih komunalnih usluga.

„Toplane se nalaze u takvoj situaciji, da je ovo bilo prvi korak ka rješavanju nagomilane krize u Toplanama“, kazao je Silajdžić.

Skupština KS nije prihvatila ni inijativu parlamentarne grupe BOSS-SDU o sazivanju tematske sjednice na kojoj bi se razmatralo spajanje preduzeća „Sarajevo-gas“ i „Toplane“, te analiziralo stanje u komunalnoj privredi.

„Kolegij je prihvatio obrazloženje resornog ministra, da je u toku izrada stručne analize koja ima za cilj sistematsko i integralno rješavanje pitanja u oblasti komunalne privrede u cjelini, i da će se takva stručna analiza dostaviti Skupštini u roku od 90 dana“, saopćio je predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić stav Kolegija.

Poslanici su prihvatili inicijativu da se dva poslovna prostora u vlasništvu Kantona, a koja se iznajmljuju JU Djeca Sarajeva, dodijele vrtićima „Vrapčić“ i „Leptirić“ na besplatno korištenje.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE