BiH
4

Skupština KS: Dnevnica za pomoć porodicama u ugroženim područjima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na danas održanoj hitnoj sjednici jednoglasno podržali pokretanje humanitarne akcije u KS-u. Pozvali su uposlenike pravnih subjekta koji su korisnici budžetskih sredstava da doniraju najmanje jednu dnevnicu na ime trajnog rješavanja stambenih pitanja porodica, čiji su objekti potpuno uništeni ili trajno oštećeni usljed elementarnih nepogoda koje su zadesile Kanton Sarajevo.

Ova akcija se zasniva isključivo na dobrovoljnoj osnovi i ličnoj odluci svakoj uposlenika.

Drugim svojim zaključkom obavezali su nadležne institucije KS da utvrde stanje objekata koji su pogođeni ovim nepogodama kao i da utvrde da li postoje mogućnosti popravke oštećenih objekata.

Na prijedlog Kolegija Skupštine KS koji je, kao i Vlada KS, jutros održao hitnu sjednicu, zastupnici su imenovali i posebno skupštinsko radno tijelo – Komisiju za nadzor i koordinaciju prikupljenih sredstava, koja će pratiti i prikupljati informacije o uplaćenim sredstvima na podračun koji je otvoren u Ministarstvu finansija KS.

Ova Komisija je također zadužena da u saradnji sa Vladom KS i lokalnim zajednicama prikupi podatke o broj ugroženih porodica kojima treba trajno riješiti stambena pitanja te predloži prioritete. Predsjednik ove Komisije je dopredsjedavajući Skupštine KS Kemal Ademović, dok su njeni članovi: Hadžem Hajdarević, Adnan Solaković, Predrag Kojović, Besim Mehmedić, Zaim Backović i Damir Čardžić.

Na ovoj sjednici vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra je detaljno informirao zastupnike Skupštine KS da su na području Kantona Sarajevo 384 poplavljena objekta, od čega je 300 stambenih. Istakao je da je registrirano 560 klizišta, od čega je 185 novih i 375 starih. Ukupan broj ugroženih objekata od klizišta je 69 od čega je 18 srušeno, a 51 jedan objekt se nalazi u posebno rizičnim zonama.

  • Broj evakuiranih osoba s tih posebno rizičnih područja je 354. U hotele i kuće smješteno 194 osoba, a u privatnom smještaju je 160 osoba - rekao je Kozadra i poručio da se struka mora poslušati pa s tim u vezi naveo da, ukoliko geolozi kažu da nema opstanka na nekom mjestu, onda tako treba i postupiti.

Dodao je da je na jučerašnjem sastanku s načelnicima sarajevskih općina dogovoreno da općine osiguraju lokaciju za gradnju objekata. Potrebno je, kako je istakao, što hitnije snimanje oštećenja i da se odrede prioriteti da bi se izvršila sanacija, od magistralnih, lokalnih, i regionalnih puteva te sanacija vode, struje, telefona, zapravo svih oštećenja kompletne infrastrukture. Sugerirao je zastupnicima SKS-a da privrednim subjektima zbog normalizacije stanja trebaju poticaji da bi obnovili svoju proizvodnju.

Sljedeća mjera je uspostava normalizacije stanja putem kredita, projekata i namjenskih sredstva koja su Budžetom KS-a predviđena, saopćila je Press služba KS-a.