BiH
2

Skupština KS danas o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević"

FENA
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za ponedjeljak. Zastupnici će se izjašnjavati o nekoliko zakonskih rješenja i odluka među kojima je Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti te Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević".

Ministar kulture i sporta u Vladi KS Ivica Šarić ranije je za agenciju FENA pojasnio da Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti predviđa zabranu cenzure javnog izvođenja scenskih djela, obaveza snimanja premijernih izvedbi i pohranjivanje kao arhivske građe.

Nacrtom zakona omogućeno je da pozorišni umjetnici koji su se afirmirali svojim umjetničkim djelovanjem zasnuju stalni radni odnos s matičnim pozorištem ranije nego su to omogućavale do sada važeće odredbe Zakona, što je za ministra kulture i sporta u Vladi KS-a Ivicu Šarića veliki iskorak.

Osim ovih tačaka dnevnog reda zastupnici će razmatrati i prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za izbor zamjenika predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo što je u skladu s usvojenim izmjenama Ustava Kantona Sarajevo kojima je omogućeno da u Skupštini KS bude formiran Klub ostalih te da imaju svog zamjenika predsjedavajuće.

Na konstituirajućoj sjednici Kluba ostalih održanoj 24. aprila jednoglasno je za ovu funkciju predložen Nabil Naser, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Na dnevnom redu je i Verifikacija odluka Odbora za dodjelu javnih priznanja KS kojom bi prof. Alberto Quattrucci trebao biti proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo za izuzetne zasluge i doprinos u razvijanju principa humanosti, demokratičnosti, tolerancije i solidarnosti među ljudima različite nacije, vjere i kulture u Sarajevu i cijeloj BiH.

Osim toga na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o pravima osoba koja se iz KS-a vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta po hitnom postupaku i o dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS.

Budući da su ministar unutrašnjih poslova i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Nermin Pećanac i Zlatko Petrović, oba iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, podnijeli ostavke na ove funkcije, postavlja se pitanje da li će na skupštinskom zasjedanju biti dovoljno glasova za izglasavanje tačaka dnevnog reda.

Zastupnik SDU-a BiH u Skupštini KS Mujo Hošić najavio je da će glasati za sve dobre projekte Vlade KS bez obzira da li bio u poziciji ili opoziciji.

Skupštinski većinu sada čini 18 zastupnika, što je minimalan broj za punopravno odlučivanje. U ovoj parlamentarnoj većini je sedam zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), po jedan iz SDU-a, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Bosanske stranke (BOSS) i Narodne stranke Radom za boljitak te sedam samostalnih zastupnika.