BiH
0

Skupština KS danas o organizaciji i djelokrugu organa uprave

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na čijem dnevnom redu su 42 tačke, zakazana je za danas.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS.

Potreba za izmjene i dopune Zakona proistekla je iz obaveze da se u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu federalnog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji je stupio na snagu 20. oktobra 2009., izvrši usklađivanja djelokruga kantonalnih organa sa ovim zakonom.

Poslovi inspekcije za zaštitu od požara sada su u djelokrugu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Predloženo je da se zakon razmatra po skraćenom postupku s obzirom da je u pitanju složen i obiman zakon, da predstavlja usklađivanje organizacije organa uprave i upravnih organizacija sa federalnim zakonom i u rokovima utvrđenim federalnim zakonom.

Zastupnici će na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog odluke o razrješenju vršioca dužnosti člana Skupštine Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Sarajevogas", Muhameda Kozadre, te imenovanju Sadžide Trnka-Zeljković na ovu funkciju.

Nacrt strategije razvoja visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo za period 2010. - 2015. godina, također je na dnevnom redu sjednice.

Nacrt strategije urađen je uz uvažavanje postojećeg stanja visokog obrazovanja u KS-u u kojem, pored Univerziteta u Sarajevu, djeluju i četiri privatna univerziteta kao i dva fakulteta, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, uz uvažavanje elemenata SWOT analize kao i relevantnih statističkih podataka koji su iz ove oblasti objavljeni u različitim domaćim i međunarodnim dokumentima, ističe se u Nacrtu strategije.

Pred zastupnicima će se naći Prijedlog odluke o izmjeni naziva Olimpijske dvorane "Zetra" u ime Olimpijska dvorana "Juan Antonio Samaranch".

Naime, Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti SKS-a prihvatila je Zaključak Općinskog vijeća Centar Sarajevo da se naziv Olimpijska dvorana "Zetra" u novi naziv cijeneći izuzetan doprinos u obnovi ratom porušenih olimpijskih objekata na području KS-a kao i širenju istine o pravednoj borbi Sarajeva i BiH.

Zastupnici će na sjednici razmatrati izvještaje o radu za prošlu godinu za nekoliko zdravstvenih institucija u Kantonu Sarajevo.

Sjednica bi trebala početi u 10.00 sati.