BiH
18

Skupština KS: Bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" neće biti univerzitetska

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nisu podržali Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Javnoj ustanovi Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" za pokretanje procedure za vršenje statusnih promjena koje se odnose na dodjelu naziva univerzitetska bolnica.

U prijedlogu ove odluke rečeno je da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ispunjava uvjete koji su propisani Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica te Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Direktorica Opće bolnice Sebija Izetbegović je kazala da ova bolnica raspolaže prostornim kapacitetom od 36.000 metara kvadratnih, te je dodala da za provođenje ove odluke neće biti potrebno izdavajati dodatne novce iz budžeta.

Izetbegović je u obraćanju zastupnicima kazala da bolnica raspolaže visoko kvalificiranim stručnim kadrom, što je važan uvjet za izvođenje nastave u univerzitetskoj bolnici.

"Bolnica ima 605 radnika, od kojih su 92 specijalsti medicine. Imamo šest doktora medicinskih nauka i 22 magistra medicinskih nauka od kojih je 10 pred odbranom doktorske disertacije", istaknula je Izetbegović.

Tokom rasprave rečeno je da su u dosadašnjem radu uposlenici bolnice ostvarili dokazanu saradnju s drugim ustanovama iz stručnih oblasti, te u okviru svojih specijalnosti provodili i naučno istraživačku djelatnost, što predstavlja jedan od posebnih uvjeta za dodjelu naziva univerzitetska bolnica.

Bolnica redovito stimulira stručne i naučne međunarodne kontakte kroz seminare, simpozije i konferencije, te provodi specijalističko i subspecijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika.

Zastupnici su istaknuli da se radi o bolnici koja ima kapacitete, ali se trebalo ozbiljnije pristupiti pripremi ove odluke.

Kako je kazao šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Kenan Ademović, ovaj klub bio je protiv odluke jer nisu dobili mišljenja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i Univerziteta u Sarajevu da li Opća bolnica ispunjava potrebne uvjete da bi mogla dobiti prefiks univerzitetska.

Potvrdio je i da bi SBB bio za odluku da su imali ova mišljenja.

Za odluku nisu glasali ni zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, uz obrazloženje da ova bolnica ne zadovoljava sve uvjete koje treba da ima univerzitetska bolnica, posebno kada su u pitanju kadrovi i prostor, te su naglasili da bolnica ispunjava uvjete za sekundarni nivo zdravstvene zaštite, ali ne i za tercijarni nivo.