BiH
6

Skupština KS: Bez podrške izvještaji Tužilaštva i Službe za zapošljavanje

FENA
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici nisu usvojili Izvještaj o radu Tužilaštva Kantona Sarajevo za prošlu godinu, a svi zastupnici bili su suzdržani ili protiv.

O radu Tužilaštva KS govorio je zamjenik glavne tužiteljice Enes Kamenica koji je napomenuo da je u prošloj godini podneseno 5.813 krivičnih prijava od kojih je 4.981 prijava riješena.

U 2012. godini ukupno je podignuto optužnica u odnosu na 2.240 osoba, od toga broja u odnosu na sedam osoba podignuta je optužnica sa sporazumom o krivnji, dok je u odnosu na 547 osoba podignuta optužnica s kaznenim nalogom.

Kamenica je napomenuo da jedan od najvećih problema predstavlja nedostatak kadra, jer u Tužilaštvu KS radi 41 tužilac, a za kvalitetniji rad trebala bi 64 tužioca.

Zastupnici su postavili pitanje i pokretanja krivičnih prijava kada je u pitanju GRAS, a Kamenica je kazao da je krivična prijava podnesena protiv tri osobe.

Zastupnici danas nisu usvojili ni Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo za 2011. godinu.

Direktor Službe Igor Kamočaji govoreći o izvještaju je kazao da trenutno u Kantonu Sarajevo ima više od 72 hiljade nezaposlenih osoba.

Nekoliko izvještaja o radu kantonalnih institucija skinuto je s dnevnog reda zbog, kako je rečeno, tehničkih razloga.

Nastavak 26. radne sjednice završen je, a iako je bilo najavljeno da će po završetku ove biti otvorena nova radna sjednica to se nije dogodilo te će zastupnici biti obaviješteni o drugom datumu održavanja 27. radne sjednice.