BiH
99

Skupština KS-a sutra o ukidanju prava profesionalnim poslanicima na ostvarivanje paušala

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo sutra će razmatrati izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS-a koje je predložio poslanik Naše stranke Edin Forto, a koje se tiču ukidanja prava profesionalnih poslanika da osim plaće ostvaruju i pravo na paušal.

Forto je kazao Feni da je cilj izmjene u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti privilegije političke klase. Uvjerenja je da to nisu velike budžetske intervencije, jer bi ušteda u jednoj godini iznosila 150.000 KM, ali da se zbog ovakvih primanja "pogrešni ljudi bave politikom".

"Poslanici kažu da imaju platu od 2.200 KM, ali prešute da imaju topli obrok, regres, plaćen prijevoz i mjesečni paušal od 550 KM mjesečno", pojasnio je Forto.

Na dnevnom redu je i izmjena Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija, koji predviđa prestanak rada Prosvjetno-pedagoškog zavoda (PPZ).

Izmjene također predviđaju da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS preuzme poslove Prosvjetne inspekcije koja je do sada bila u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Propisana je obaveza preuzimanja državnih službenika i namještenika, poslova, dokumentacije i sredstava rada PPZ i Prosvjetne inspekcije iz sastava Kantonalne uprave za inspekcijske poslove čije će poslove dalje nastaviti obavljati Ministarstvo.

Između ostalog, poslanici će također razmatrati i izmjene Zakona o pozorišnoj djelatnosti kojima se želi omogućiti da najkvalitetniji kadrovi s visokom stručnom spremom mogu konkurirati za direktora pozorišne javne ustanove.

Također će biti razmatrani i izvještaji o radu i poslovanju Televizije Kantona Sarajevo, "Sarajevo - šume", "Sarajevogas" za 2013. te Televizije Kantona Sarajevo, "Sarajevo - šume", "Tržnice i pijace", KJKP "Rad" i KJKP "Sarajevogas" za 2014. godinu.