BiH
0

Skupština KS-a sutra o Nacrtu budžeta za 2015. godinu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo sutra bi trebalo da razmatra Nacrt izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2015. godinu koji iznosi 689.200.000 KM.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju budžeta KS-a za 2015. godinu, a razlog za izmjenu zakona je što je u svrhu finansiranja deficita gotovinskog toka ranije planirano kratkoročno zaduživanje revolving kreditom u iznosu 10.000.000 KM.

Tokom aktivnosti na izradi izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2015. godinu odustalo se od navedenog zaduživanja, tako da je u Zakonu o izvršavanju budžeta KS-a za 2015. godinu, u članu 25. Stav(5) potrebno brisati - Izmjena je izvršena u članu 25.Stav(5) se briše.

Prilikom primjene Zakona o izvršenju budžeta KS-a za 2015. uočene su greške u odnosu na član 90. Zakon o budžetima u Federaciji BiH, te je izvršena izmjena , kako slijedi :u članu 29. umjesto riječi : ” 31.marta” treba da stoje riječi : “15. aprila”.

Kako je najavljeno iz press službe KS-a, na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo-skraćeni postupak, kao i Prijedlog zakona o zakupu stana s Izvještajem o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zakupu stana.

Također bi trebao biti razmatran i Prijedlog odluke o usvajanju "Bilansa energetskih potreba KS-a za 2015. godinu", kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.

Na sjednici Skupštine KS bit će razmatrani uvjeti i kriteriji za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu i finansijskom poslovanju za 2014. godinu JU "Apoteke Sarajevo“, Stomatološkog fakulteta s klinikama u Sarajevu.

Odlučivat će se i o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2015. godinu u nekoliko zdravstvenih ustanova i fondova.