BiH
2

Skupština KS-a dala saglasnost GRAS-u da založi pokretnu imovinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na zasnivanje založnog prava na pokretnim stvarima po zaključenom sporazumu između KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Za ovaj Prijedlog glasalo je 25 zastupnika, dok su dvojica bila protiv.

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica kazao je da KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo ima dug po osnovu PDV-a prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH u visini od 6.850.000 KM i koji nije u mogućnosti isplatiti jednokratno te je jedina mogućnost zaključivanja Sporazuma sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH o plaćanju duga na rate.

"Kao uslov za zaključivanje Sporazuma, odnosno kao garancija za plaćanje duga na rate Uprava za indirektno oporezivanje traži zasnivanje založnog prava kojim bi založila pokretnu imovinu", naglasio je Bubica.

Dodao je da ukupna vrijednost pokretne imovine, odnosno osam tramvaja, 10 minibusa i 18 autobusa koja se daju pod zalog je 16.273.626,37 KM.

Ministar Bubica je naglasio da ukoliko Skupština KS ne usvoji ovu odluku, doći će do blokade računa GRAS-a te da je ovo pitanje da li će opstati ovo preduzeće.

Zastupnik Predrag Kojović (Naša stranka) kazao je da je GRAS kompanija koja oko 40 do 50 posto ispunjava ulogu gradskog prijevoznika dodajući da se ovo preduzeće ne može spasiti.

"Jedini izlaz jeste da GRAS uđe u stečajni postupak", dodao je.

Zastupnik Adnan Solaković (SBB) kazao je da se ovo preduzeće gasi te da je Vlada KS-a založila njihove najbitnije jedinice.

  • Krajnje je vrijeme da se upre prstom u onog ko je kriv za ovakvu situaciju. GRAS je naša firma i ovo nije pošteno prema toj firmi i njenim uposlenicima - naglasio je.

Zastupnik Enes Zeković (nezavisni zastupnik) naglasio je da se ovaj prijedlog mora podržati da bi prijevoz bio na usluzi građana KS-a.

"Također treba da se traži odgovornost ko je doveo ovo preduzeće do ovolikog duga. Dužni smo kao zastupnici Skupštine KS-a prema građanima koji su nas postavili na ovo mjeseto. U GRAS-u je već 90 ljudi steklo uslove za penziju", kazao je.

Zastupnik Mirsad Pindžo (nezavisi zastupnik) kazao je da ukoliko Skupština KS ne usvoji ovu odluku, doći će do blokade ovog preduzeća, što predstavlja još jedan problem.

Zastupnik Elmedin Konaković (SDA) smatra da ova odluka osigurava funkcionalnost ovog preduzeća još neko vrijeme.

"Smatram da treba usvojiti ovu odluku da ne bi došlo do blokade", zaključio je.

Zastupnik Branislav Crnogorac (SDP) kazao je da je GRAS jedan od simbola ovog grada te odobrava ovu odluku.

Zastupnik Mujo Hošić (SDU) kazao je da je ovo jedina firma koja nema direktora već godinu dana te da to govori koliko je Skupština KS spremna da riješava problem ovog preduzeća.

Sjednica Skupštine KS-a je prekinuta.