BiH
0

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Zakon o poticaju razvoja male privrede

FENA
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Zakon o poticaju razvoja male privrede kojim se propisuje sistematsko planiranje, osiguravanje sredstva i provođenje mjera i aktivnosti razvoja male privrede.

Prijedlog zakona utvrdila je Vlada KS-a nakon provođenja javne rasprave, a kantonalni ministar privrede Muharem Šabić naglasio je da donošenje Zakona predstavlja neophodan uvjet i poticaj u korištenju fondova Evropske unije, IPA i Horizon 2020 fondova.

"Zakonom se omogućava razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo odnosno omogućena je klasifikacija prema zahtjevima EU, što znači da tačno znamo prema kriterijima prihoda i broja zaposlenih, koje javno preduzeće ili privredni subjekat je mikro, malo ili srednje preduzeće. Znači dajemo kvalifikaciju da se može natjecati za projekte u EU ili nekim drugim finansijskim institucijama", rekao je ministar Šabić novinarima na sjednici.

Istakao je da je zakonom definisano da će sredstva u iznosu od 0,5 do dva posto vrijednosti prošlogodišnjeg budžeta Kantona izdvajati za povećanja zaposlenosti, kvalitete i konkurentnosti male privrede, povećanje izvoza i poticaj očuvanja starih zanata.

"Ta sredstva će se spajati sa sredstvima iz drugih projekata poput IPA, Horizon 2020 i drugih fondova. Prema okvirom programu budžeta radi se o minimalno tri miliona KM, te ćemo u programu i pravilniku targetirati brzorastuća sredstva koja će naravno dovesti do zapošljavanja", kaže Šabić.

Najavio je da će se nacrtom kantonalnog budžeta za narednu godinu predvidjeti sredstva po ovom zakonu, te će Kantonalno ministarstvo privrede objaviti javne pozive za preduzeća i lokalnu zajednicu.

Među poticajnim mjerama u zakonu su navedeni kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima, subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima, davanje podrške razvoju centara za poduzetništvo, poduzetničke inkubatore, klastere, tehnološke parkove i zone male privrede.

Razlog za donošenje Zakona o poticaju razvoja male privrede jeste spremnost Vlade Kantona Sarajevo da kreira pravne i administrativne uslove za razvoj ovog sektora.