BiH
5

Skupština Kantona Sarajevo danas razmatra budžet

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će danas na sjednici Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM.

U budžetu je za plaće i naknade troškova zaposlenih planirano izdvajanje 244.098.800 KM, za izdatke za materijal i usluge 48.925.700 KM, za tekuće transfere 247.162.800 KM, te za kapitalne transfere i izdatke 80.622.800 KM.

Planirani budžet predviđa smanjenje troškova za gorivo, telefone, internet i zakup, te je planirano samo 20 posto sredstva, u odnosu na prošlogodišnja, potrebnih za plaćanje naophodnih usluga po ugovoru o djelu.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija kazao je ranije u izjavi za Agenciju Fena da budžet, koji je predložila Vlada KS-a u tehničkom mandate, nije realna slika stanja u Kantonu jer nije planiran u skladu s prihodima.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je Agenciji Fena da je budžet realan, teško napravljen i da pokazuje realnu sliku stanja u Kantonu Sarajevo te naglasio da je zbog političkih previranja napravljen deficit od 140 miliona KM.

Inače, sutra ističe i Odluka o tromjesečnom prijevremenom finansiranju Kantona, a budžet bi sutra trebao biti usvojen jer bi u protivnom u pitanje došle sve isplate iz budžeta što bi se posebno odrazilo na primaoce socijalnih davanja.

Prateći dokument budžeta koji bi također trebao biti usvojen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS-a.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević". Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo dalo je saglasnost za uspostavu Zaštićenog područja "Trebević" čime su se stekli uvjeti da ovaj zakon razmatraju i zastupnici u Skupštini KS.