BiH
0

Skupština Kantona 10 usvojila prijedlog Nacrta budžeta za 2012.

FENA
Tomislavgrad
Tomislavgrad
Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) danas je usvojila prijedlog Nacrta budžeta za 2012. godinu u iznosu od 70.852.893 KM.

Kao predlagač nacrta budžeta za tekuću godinu, ministar finansija Kantona 10 Branko Ivković je istaknuo da zbog događanja vezanih oko uspostave Vlade ovog kantona nije bilo velikog prostora za promjene od prošlogodišnjeg budžeta, te je nagovijestio kako će biti dosta odstupanja u radu i izradi budžeta za 2013.godinu.

Skupština je na sjednici usvojila i Zakon o izvršenju budžeta za 2012., prema kojem se, između ostalog, budžetski rashodi moraju uskladiti s prihodima. Isto tako zastupnici s većinom glasova su usvojili Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj kantonalnog Zavoda za zapošljavanje za 2011. godinu koju je zastupnicima prezentirao direktor ovog Zavoda, Ante Omazić.

Iako se kantonalna Vlada pri sastavljanju budžeta pozivala na štednju, zastupnik Ilija Šljivić iz Narodne stranke Radom za boljitak na sjednici je u svojim izlaganjima naveo niz primjedbi a jedna se odnosi na potporu političkim strankama kojima je u ovoj godini planirano iz budžeta oko 300 hiljada maraka ako se po njegovim riječima pouzdano zna da zastupnici ove Skupštine kao i Vlada nisu radili pune dvije godine.

Također isti je zastupnik dao primjedbu na smanjene izdatke za industrijsku proizvodnju gdje je od prijašnjih 100 hiljada u ranijim godinama sada planirano oko 25 hiljada maraka.

"Bez industrijske proizvodnje i poticaja u istoj , nema zapošljavanja, nema produktivnosti te samim time nema boljih uslova za život", istaknuo je Šljivić.

Posebnu stavku u budžetu koja lično smeta Šljiviću je potpora koja se izdvaja za službenike na državnom nivou za neki institut i prema njemu to je izmišljena stavka te predstavlja čisto pranje novca.

Predsjedatelj rada današnje Skupštine Kantona 10 Jasenko Tufekčić (SDA) smatra kako prijedlog današnjeg budžeta rekapitulacijom katastrofalnog stanja rada institucija vlasti u ove dvije godine, te iznesene sugestije i primjedbe smatra dobrim prostorom za nacrt budžeta za 2013. godinu.