BiH
0

Skupština BPK usvojila odluku o privremenom finansiranju

FENA
Goražde
Goražde
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) usvojila je danas Odluku o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta 2012. godine u iznosu od 7.107.295 KM.

Odluka je usvojena jednoglasno uz izraženu nadu Vlade da će prijedlog budžeta za 2012. biti na skupštinskim klupama mnogo prije isteka odluke o privremenom finansiranju.

Poslanici su danas dali i saglasnost kantonalnoj vladi o sklapanju ugovora s njemačkom kompanijom „Emka-Bosnia“ o ustupanju imovine u vlasnistvu Kantona radi izgradnje proizvodnih pogona i novih zapošljavanja.

Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe u korist privrednog društva „Emka - Bosnia“ usvojen je jednoglasno.

Na temelju Zakona o imovini BPK-a, neiskorišteno zemljište u industrijskoj zoni Vitkovići firmi „Emka-Bosnia“ bit će ustupljeno na isti način kao i firmi „Prevent“, po cijeni od jedne KM. Zauzvrat ova kompanija je u obavezi u naredne tri godine investirati osam miliona konvertibilnih maraka i uposli 250 radnika.

Proizvodni pogoni planirani su u sferi autoindustrije, elektroindustrije, klima-uređaja kao i izradu komponenti za industriju privrednih i željezničkih vozila.