BiH
0

Skupština BPK Goražde usvojila budžet za ovu godinu u iznosu od blizu 44 miliona maraka

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici u Skupštini BPK Goražde usvojili su ovogodišnji budžet u iznosu od blizu 44 miliona maraka kao i Zakon o izvršenju budžeta za tekuću godinu.

Iako je dnevni red sjednice predviđao da se o budžetu raspravlja u formi nacrta, skupštinska većina odlučila je da se razmatra kao prijedlog. Tome su se oštro usprotivili poslanici iz opozicije tvrdeći da je došlo do kršenja procedura koje su predviđene za donošenje budžeta koji je usvojen po skraćenoj proceduri bez mišljenja skupštinskih radnih tijela koja do rasprave nisu bila ni formirana.

"Ovo je prvi put da se budžet usvaja bez komisija, bez programa rada Vlade“, kazao je Suad Došlo poslanik SDP-a.

Osim procedure opoziciji u Skupštini sporan je i sam iznos budžeta koji je po mnogima "prenapuhan“.

"Mi u ovoj godini očekujemo i dva miliona dodatnih prihoda od zgrade za mlade, očekujemo više novca od naknada za ceste i šume“, pojasnio je između ostalog Emir Oković, premijer BPK Goražde, obrazlažući da je budžet planiran tako da podrži Ustavom predviđene funkcije kantona, uključujući isplatu različitih subvencija i podsticaja, otplatu duga te pomoć lokalnim zajednicama.

Amandmani na budžet koje su predložili poslanici DF-a Edita Velić i Neno Zuko, nisu usvojeni.

U okviru Vladinog sata Skupština je većinom glasova prihvatila prijedlog poslanika Mustafe Kurtovića iz SDA da se poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH koji dolaze iz BPK-a Goražde zaduže da posredstvom svojih političkih partija u Budžetu FBiH za 2015. godinu obezbijede grant za BPK Goražde u minimalnom iznosu od osam miliona maraka.

Ovaj zaključak će biti dostavljen Vladi FBiH kao i Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Poslanici su usvojili i dopunu odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe sa privrednim društvom "EMKA BOSNIA“ d.o.o. Goražde.

Izmjene predviđaju da vlada ovom privrednom društvu može dati saglasnost za upis prava vlasništva nad nekretninama u slučaju da investira i stavi u funkciju privredne pogone, a da nije u potpunosti izvršio obavezu upošljavanja ukupnog broja novih radnika ili je uposlio najmanje 70 posto od ukupnog broja, s tim da i dalje ostaje obaveza korisnika nekretnina da zaposli preostali broj radnika.

Data je i saglasnost na Finansijski plan i odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde za 2015. godinu.